У ЛНТУ прибув мобільний музей національного спротиву

18 Лютого 2023, 15:42
ЛНТУ 1499
ЛНТУ

До Луцького НТУ прибув мобільний музей, який містить експонати із російсько-української війни. 

В автівці міститься трофейна зброя, амуніція, сухпайки росіян, та на противагу їм, харчування військових іноземного та українського зразка. Про це йдеться на сайті навчального закладу.

Усі охочі мали можливість відвідати музей «на колесах» із назвою «100 000 «хороших» москаликів», фотографувати та брати до рук усі експонати й, водночас, долучитися до благодійного збору коштів, які будуть спрямовані на придбання військових аптечок. Відвідали музей адміністрація університету, на чолі із ректоркою ЛНТУ Іриною Вахович, а також викладачі, працівники та студенти ЗВО.

«Ініціатива створення та презентація музею належить фонду «Відповідальні українці». Це рівненський благодійний фонд, який дуже багато робить для наших воїнів. Суть проекту полягала у тому, щоби показати зібрані, в основному, трофейні речі, які передали військові, амуніцію та сухпайки окупантів та, на противагу, продемонструвати, чим сьогодні забезпечені наші воїни. Насправді, різниця дуже велика і коли ці речі лежать поруч – відмінність вражає», - розповідає волонтерка, президент фонду «Допоможи дитині» пані Наталія.

Вона додає, що мобільний музей не є масштабним, яким міг би бути після закінчення війни, утім його основна місія – згуртувати людей та зібрати пожертви, що підуть на допомогу українським воїнам.

«Наш план – зібрати кошти на 300 аптечок, які зараз дуже необхідні нашим військовим, а 300 якісних аптечок, у грошовому еквіваленті, дорівнює близько 600 тисяч гривень. Якщо ми зберемо кошти, хоча би на одну аптечку чи на десять – це уже більше, аніж нічого», - наголошує волонтерка.

Мобільний музей збирав відвідувачів переважно із Рівного та Рівненської області. Цими вихідними його експонати зможуть оглянути лучани у центрі міста на розі вулиць Лесі Українки та Кривого валу. 

Цікавою є й назва музею – «100 000 «хороших» москаликів». Вона, каже пані Наталія, виникла тоді, коли цифра втрат окупантів перетнула позначку у 100 тисяч. Натомість, машина, яка нині виконує функцію музею, невдовзі буде передана військовослужбовцям, де зможе виконувати свою роботу.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром