Як працює центр управління відходами у Луцьку

11 Лютого 2023, 18:04
Керівник проєкту «Чистий Луцьк» Сергій Михалевич 1188
Керівник проєкту «Чистий Луцьк» Сергій Михалевич

Перший муніципальний центр управління відходами запрацював в Луцьку у листопаді минулого року. Сюди мешканці громади, а також прилеглих сіл можуть привозити старі меблі, побутову техніку, пластик, одяг, скло та інші відходи.

Про те, для чого і як правильно сортувати сміття, який подальший шлях непотребу – розповів «Суспільному» керівник проєкту «Чистий Луцьк» Сергій Михалевич.

– Чи ви особисто сортуєте сміття і за яким принципом це робите вдома?

– Ми вдома сортуємо сміття. Почали, якщо я не помиляюся, років два або три назад. Ініціатором сортування сміття в мене, як не дивно, була дружина. Відповідно, вона почала сортувати сміття. В першу чергу ми сортуємо вологе сміття від сухого сміття. Від 30% до 40 % всіх відходів, що утворюється в нас, — це вологе сміття. Тому в першу чергу потрібно відсортувати його. Далі уже сортується папір, ми вдома його сортуємо, і сортуємо скляні пляшки, металеві пляшки окремо.

У центр управління відходами приймають пластикові пляшки

– Як ви особисто вивчали тему сміття і хто ви за освітою?

– Я за освітою – інженер – електромеханік. По сміттю досить багато програм дивився, досить багато дізнавалися із відкритих джерел про те, як правильно поводитися з сміттям. Ми всі, я думаю, хочемо зберегти для нашого майбутнього покоління гарне навколишнє середовище.

– Скільки за день сюди приїжджає людей та привозить сміття?

– За день приїжджає приблизно 10-15 автомобілів та людей, які уже сортують відходи. Є у нас постійні клієнти, їх уже можна нарахувати понад три десятки. Вони приїжджають і самостійно сортують, вони вже знають, де який контейнер знаходиться, де яке сміття потрібно викинути, де покласти. Приємно, що у нас вже є постійні клієнти, які це знають і які поширюють ідею правильного поводження з відходами серед своїх знайомих, друзів, родичів.

Кількість лучан, які привозить сміття до центру керування відходами, щоразу збільшується

– Ви фактично працюєте уже три місяці. Якщо порівнювати: люди зараз більше привозять сміття, ніж на початку вашої роботи?

– Перед Новим роком дуже великий наплив був людей, тому що всі прибирали вдома, вивозили сміття, відходи. Ми ведемо статистику, ми бачимо, що з кожним тижнем відбувається зростання кількості людей, які до нас приїжджають.

– Приймаєте відходи лише від людей, чи й від підприємств та організацій? Платно чи безплатно?

– Ми приймаємо відходи безплатно. І налаштовані ми на роботу з фізичними особами, з жителями нашої громади.

– Скільки тут стоїть урн і яке сміття збираєте?

– Тут стоїть більше 14-ти різних урн, відсіків для збору відходів. Ми збираємо пластик різних типів, поліетилен, поліпропілен, пінопласт, одяг, взуття. Тобто, всі відходи, які утворюються вдома у повсякденному: від паперу до скла і металу, батарейки, люмінесцентної лампи, термометра. Не приймаємо медичні відходи, якщо це ліки, наприклад. Це все потрібно правильно утилізовувати. Не беремо шини від автомобілів.

Тут приймають скло, метал, батарейки, люмінесцентні лампи та термометри

– У якому вигляді та стані має бути сміття?

– Основне правило – все має бути чистим та сухим. Якщо у вас банка консервна, пляшка чи поліетиленова банка з-під хімії – вони всі мають бути помиті та чисті. Цілодобово тут знаходиться консультант, і в години роботи з 7 ранку до 20 вечора він завжди допоможе, підійде і проконсультує, якщо щось незрозуміло.

– Який подальший шлях усіх цих відходів, які ви тут збираєте?

– Ми хочемо створити певний музей старовинних речей. Тому що, коли приходили діти до нас, то це найцікавіший відсік для них був. Вони з цікавістю дивилися на той самий телефон з диском. А всі інші відходи, які до нас потрапляють, ми передаємо підприємцям-переробникам, з якими у нас укладені договори. Відповідно, ми акумулюємо і відправляємо на повторну переробку.

Для люмінесцентних ламп та батарейок стоять окремі контейнери

– Муніципальний центр управління відходами знаходиться фактично на околиці міста. Чи зручно розташування і що кажуть люди?

– Доїзд до нашого центру управління відходами досить зручний, асфальтована дорога. За три місяці до нас приїжджали відвідувачі на тролейбусі, велосипедами, на таксі. Тому я хочу сказати: той, хто сортувати і має намір зберегти навколишнє довкілля і правильно поводитися з відходами, його не зупинять будь-які труднощі.

– Тут, на території «Чистого Луцька», проводять екскурсії. Лише для дітей, чи й для дорослих?

– Ми проводили поки екскурсії для дітей дошкільного і шкільного віку. Основна ціль цих екскурсій – це навчити правильного поводження з відходами наше молоде покоління, щоб вони правильно вміли сортувати. Якщо будуть звертатися дорослі, якщо у них є таке бажання, – ми відкриті для екскурсій. Ми з радістю поділимося нашим досвідом з усіма охочими.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024