Як працює КП «Ласка» у Луцьку під час дії воєнного стану

08 Лютого 2023, 10:40
Оксана Богданюк 985
Оксана Богданюк

Комунальне підприємство «Ласка» дбає про безпритульних тварин на території Луцької територіальної громади. Окрім безпеки псів і котів, працівники закладу відповідають за вакцинацію, стерилізацію та прилаштування тварин.

В умовах воєнного стану підприємство ні на день не припиняло роботу, а навпаки допомагало внутрішньо переміщеним українцям прилаштовувати домашніх тварин. Про те, як вдалось налагодити роботу під час війни, «Суспільне» поспілкувалося з керівницею КП «Ласка» Оксаною Богданюк.

«Коли йшла на роботу 24 лютого, я не знала, 

чи буду одна, чи ще хтось вийде»

– Знаєте, була приємно вражена, просто розчулена. Усі працівники були на роботі. Жодного не було дня, коли наші тварини лишилися без опіки. Виклик першого шоку ми перебороли спішно.

Були проблеми з харчуванням, але нам прийшли на допомогу наші польські друзі. Ми отримали великий хороший вантаж гуманітарної допомоги з Польщі у вигляді корму. Ми могли ним ділитися з опікунами безпритульних тварин у межах міста. Тому що кількість годувальників зменшилась, бо люди виїхали за кордон, а кількість тварин збільшилась.

«Ми позитивно реагуємо на кожне прохання переселенців щодо тимчасової перетримки тварин»

– Як тільки до нас почали приїжджати тимчасово переміщені люди, які мали тварин і які не мали можливості їх утримувати за місцем проживання, ми позитивно реагували на кожне прохання. За цей час у нас було і ще, до речі, зараз залишаються деякі тварини, а було понад 40 тварин на тимчасовій перетримці. Це – були й власницькі тварини, і безпритульні тварини, які у нас перечікували певний проміжок часу.

Одні поверталися додому, деякі тварини ще живуть зараз: і коти, і собаки. Перша до нас заїхала кішка з Маріуполя. Власники були транзитом з Маріуполя до Польщі. Там були сімейні обставини, які їм не дозволили взяти ту кішечку Масяню із собою, але вони нас щиро уклінно просили, щоб ми не прилаштовували, не шукали їй родину – хоча була потенційна родина для неї, що вони обов’язково повернуться, що вони її обов’язково заберуть.

«Функція нашого підприємства – регулювання популяції безпритульних тварин гуманними методами»

– Працюємо за програмою: вилов, стерилізація, відпуск. Тварини відновлюються на місцях, на території Луцької громади. Під час вилову кожен ловець через свій гаджет фіксує тваринку на місці вилову – із фотографією тваринки, з даними геолокації, з короткими характеристиками.

Тварина одразу на місці вилову потрапляє у базу «ANIMAL-ID» – це така платформа реєстрації тварин не лише безпритульних, а просто платформа реєстрації тварин. Під час проходження усіх процедур після карантинування, стерилізація, післяопераційної перетримки, профіль у базі «ANIMAL ID» доповнюється: дата стерилізації, вакцинації від сказу, номером чіпа, який присвоюють тваринці.

Якщо це собака, то номером вушної бирки та кожного наступного року доповнюється датою чергової ревакцинації. Після стерилізації, після закінчення постопераційної перетримки тваринки відпускаються додому. Але у цей час, поки вони перебувають у нас на підприємстві, у них є шанс потрапити у родину.

«Адопція – одна із наших важливих місій»

– Слово «адопція» – це похідне від англійського «adopt» – тобто, прилаштування. Прилаштування, пошук родини – це не адаптація. Це якраз пошук нової родини. Коли людина приходить і каже: «Хочу котика чи собачку!», – це не означає, що ми одразу вручаємо тваринку: «О-о…Добре, що Ви прийшли! Нате Вам тваринку, аби позбутися її! Ні! Я за відповідальне ставлення до тварин».

Ми проводимо бесіду. Перепитуємо, чи людина у стані утримувати, чи вона розуміє відповідальність для того, що у родині з’являється новий член. Чи вона розуміє важливість ветеринарного догляду? Чи є у неї час і фінансовий ресурс для того, щоб взяти тварину у сім’ю. Обов’язково проводиться дуже пильна бесіда із потенційним власником тої тварини.

Коли людина визначилася із тваринкою, яку вона вподобала, ми по кожній тварині при передачі її в родину, укладаємо договір передачі тварини новому власнику. Обов’язково фіксуємо усі ветеринарні моменти, які відбулися із твариною.

«Кількість тварин на території Луцької громади – цифра об’єктивна»

Об’єктивність цифр визначається підрахунком тварин. На жаль, у зв’язку із війною підрахунок тварин минулого року не проводився. Це також така специфічна процедура, яка організовується на базі й за протоколами платформи «ANIMAL ID» ми лише допомагаємо у залученні волонтерів до цієї історії. Аналітика підрахунків попередніх років говорить нам про те, що популяція тварин більш-менш стала.

Відсоток стерилізованих тварин зріс значно порівняно із 2020 роком. У 2021 році візуалізували на вулиці більшу кількість стерилізованих тварин. Ця вилучка – якраз і є результатом роботи нашого підприємства. Популяція стала, а кількість стерилізованих із зовнішнім ідентифікатором (вушною биркою) більша.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром