Луцькі майстри виготовляють компактні буржуйки для військових

05 Лютого 2023, 10:53
Майстри-волонтери виготовляють буржуйки на фронт 1444
Майстри-волонтери виготовляють буржуйки на фронт

Два майстри-волонтери в Луцьку виготовляють невеликі печі-буржуйки для військових на фронт. 

Пічка бездимна, на ній можна розігріти й зварити їжу в польових умовах або використати як обігрівач, – розповів Суспільному волонтер Руслан Чарук.

Зі слів майстра, на одній заправці, а це пів літра машинного мастила та трохи шмаття, буржуйка працює шести годин. 

«Сюди заливається масло відпрацьоване, тут знаходиться вентилятор, якій працює від павербанка, для того, щоб запустити, потрібно його розпалити. І вичікуємо, поки воно там розгориться», – каже волонтер.

Сама буржуйка має невеликий розмір та важить 7, 5 кілограмів. Температуру до 700 градусів, говорить луцький волонтер, можна регулювати кількістю поданого масла. Градус у пічці «розганяє» вентилятор, який працює від павербанка.

«Вона є малесенька, компактна. Можна скласти в рюкзак, сумку або в багажник, де вона не займе місця. Вона немає диму, копоті, тому не виявляє наших хлопців на позиціях. Візуально не видно де працює тепло», – сказав Руслан Чарук.

При виготовленні буржуйок, розповів майстер Іван Вербецькій, попередньо готують метал для корпусу та металеві пластини товщиною два міліметри.

«Беремо метал, ріжемо заготовки, свердлимо отвори і тоді приварюємо в пічку. З такої ж труби ріжемо ще заготовки, які приварюються на вихід, щоб був димар. Ще в одну трубу заливається перероблене масло, яке через крапельницю крапає і горить, і головне, що не дає диму», – зазначив чоловік.

За два місяці майстри виготовили та передали на фронт понад 20 буржуйок. Разом із цими пічками волонтери передадуть ще й автомобілі, дрони та медикаменти. Нині збирають медикаменти, щоб передати чергову партію допомоги на фронт, – сказала медична сестра й волонтерка благодійного фонду «Надійні крила» Лілія Чарук.

«Знеболюючі препарати, противірусні різні, жарознижуючі у виді комбігрипів, чайочків, порошків, для хлопців це зручно. Протиревматичні гелі, в хлопців коліна болять, ноги, вони мажуть і їм краще від цього», – каже жінка.

До збору грошей на потреби військових долучаються школярі та педагоги Луцька, де в ліцеях нині триває акція «Армія дронів», де і учні, і вчителі, і директори, і батьки збирають донати на допомогу війську, – сказала керівниця благодійного фонду «Надійні крил» Ірина Демчук.

Скільки усього грошей зібрали від початку повномасштабної війни, додала керівниця фонду, озвучать після перемоги.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром