Як з луцьких шкіл зникла російська мова

27 Січня 2023, 13:19
Як з луцьких шкіл зникла російська мова 1356
Як з луцьких шкіл зникла російська мова

У Луцьку станом на 2023 рік не залишилося жодної школи, де б викладали предмети російською мовою.

Під час 2020-2021 навчального року у школі №5 у четвертому класі навчалося 18 російськомовних дітей, які вивчали усі предмети, передбачені шкільною програмою, російською мовою. Вже у 2021-2022 навчальному році усі ці діти перейшли на навчання державною. Про це пише Центр журналістських розслідувань «Сила правди».

Станом на серпень 2022 року, 19% українців й досі вважали російську мову рідною, а 13% – розмовляли нею у побуті, – свідчить соціологічне опитування групи «Рейтинг». Попри те, що з 24 лютого українців вбивали, катували, викрадали, депортували таки російською мовою. Ймовірно, корені цього лежать ще зі шкільних років, де російська мова вивчалася на рівні з українською, а подекуди – навіть більше.

«Сили правди» з’ясувала, як позбувались луцькі школи предмета «російська мова».

Ні предмету «російська мова», ні факультативів у Луцьку 

немає вже кілька років

«Колись російська мова вивчалася у кожній школі міста. Років 10 уже немає таких предметів як «російська мова» та «російська література» в наших школах. І три роки як немає навіть факультативів. Раніше вони були в освітній програмі, навчальному плані, викладалися в українських класах. Луцьк – одне з перших міст, яке відмовилося від викладання цих предметів у школах.

Зараз жодна школа не підтримує викладання. І ніяких звернень за ці роки стосовно відновлення викладання, чи факультативів з російської не було», – розповідає очільник департаменту освіти та науки Луцької громади Віталій Бондар.

Найдовше російська протрималася у Луцькому ліцеї №5, який відкрився у 1946 році. Тут викладали чеську, польську, єврейську мову, але сама школа була повністю російськомовною. У 2003 році вона отримала статус школи з поглибленим вивченням англійської та німецької мов, але все ще мала російськомовні класи.

Станом на 2022-2023 роки у школі №5 навчається 851 учень. До 2021 року тут ще був один російськомовний клас, у якому навчання відбувалося виключно російською, а українською викладалися лише два предмети – мова та література. Такий клас вели російськомовні вчителі.

У 2016 році директор школи №5 Валерій Півницький доволі неоднозначно висловлювався стосовно російської мови та називав мовне питання – політикою. На той момент, антитерористична операція, де гинули сотні волинян захищаючи землі Донбасу, тривала вже два роки, а чиновники і директори шкіл дозволяли собі відстоювати російську мову у школах Луцька.

«Є різні погляди в російськомовних батьків на ситуацію в країні, але поки все нормально – на щастя, політики в це не втручаються», – сказав Півницький одному з місцевих видань у 2016 році. Чи змінилася думка директора школи після 24 лютого 2022 року, дізнатися причину таких висловів не вдалося, адже у секретаріаті школи на звернення «Сили правди» повідомили, що спілкуватися директор не буде.

Тоді ж у 2016 році заступниця директора з навчально-виховної роботи Луцького ліцею (на той момент – гімназії) №21 імені Михайла Кравчука Оксана Коваль також наголошувала, що заборона викладання російської – штучне питання.

«Це питання взагалі штучно підняте, адже на сході дуже багато російськомовних людей більш віддані Україні, ніж деякі україномовні тут. До того ж ми поступово виводимо вивчення російської, але зробити це в один момент не можна – діти мусять закінчити програму», – наголошувала місцевому виданню заступниця директора.

У 21-му ліцеї викладання предмета «російська мова» припинили у 2018 році, а вчителів цього предмету відправили на пенсію того ж року.

Чому викладання російської мови – це небезпечно?

Російська мова – зброя в руках російських пропагандистів та колаборантів. Такий приклад є й у Луцьку. Відома прихильниця «руського міра», очільниця громадської організації «Російський культурний центр» Ольга Саган неодноразово організовувала у Луцьку олімпіади з російської мови.

Вона також публічно заявляла про утиски російськомовних на Волині. Як відомо, мовне питання та нібито захист прав російськомовних було однією з причин, якою російські окупанти обґрунтовували своє вторгнення в Україну у 2022 році.

Проведення олімпіади з російської мови на Волині у 2011 році. Ольга Саган – друга зліва

Вже у 2022 році Ольгу Саган засудили на три роки умовно за колабораціонізм та співпрацю з російськими спецслужбами. За 20 тисяч доларів жінка обіцяла росіянам відкрити у Луцьку філію російського фонду, через який фінансувалися б антиукраїнські заходи. Зробити це Саган так і не змогла через «зміни в особистому житті».

Російський культурний центр перейменували у 2017 році на Центр міжкультурних комунікацій. Громадська організація і досі де-юре не припинила діяльності, а очолює її – все та ж Ольга Саган. Щоправда, впродовж 2022 року не було інформації про якісь реальні заходи чи діяльність, які би проводила ця організація.

Олімпіади з російської мови у Луцьку проводилися включно до 2019-2020 навчального року. У 2019 році в олімпіаді брали участь 8 школярів. Як повідомили «Силі правди» у департаменті освіти та науки Луцької міської ради, у 2021 році російську мову не включали до переліку базових дисциплін, з яких можуть проводитися олімпіади та включати надалі не планують.

До слова, регіони України активно відмовляються від вивчення російської мови у школах: у Києві більше не вивчатимуть російську; у Черкасах школи теж припинили вивчення цієї мови; мова ворога більше не вивчатиметься й у Львові, Житомирі, Чернігові, Миколаєві, Одесі, Рівному. Не дивлячись на спроби та намагання окремих колаборантів створити в Україні осередок «руського міра», їм це так і не вдалося. Російську мову з кожним днем вивчатиме все менше шкіл країни.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром