Депутати Луцькради відзвітували про рік роботи

27 Січня 2023, 10:58
Луцька міська рада 1017
Луцька міська рада

Відбулася публічна дискусія в онлайн-форматі, під час якої луцькі депутати також прозвітували про рік роботи.

Вирішення питання забезпечення енергоресурсами лучан, розробка Стратегії Луцької міської громади та нової редакції Статуту Луцької міської ради, впровадження програм реінтеграції та адаптації військових ветеранів, залучення бізнесових інвестицій, завершення процесу дерусифікації в громаді, національно-патріотичне виховання молоді тощо. Такі першочергові заходи щодо розвитку Луцької міської громади після перемоги озвучили учасники публічної дискусії «Луцьк: сьогоденння і майбутнє», яка відбулася 24 лютого в онлайн-форматі в рамках громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих рад». Захід відбувся у поєднанні зі звітуванням депутатів Луцькради про роботу протягом другого року повноважень. Про це йдеться на сайті Атестація місцевих депутатів

У період з грудня по лютий депутати Луцькради традиційно звітують про свою діяльність за рік роботи. Така практика закріплена у Регламенті Луцької міської ради. Звітування є також вимогою Закону України «Про статус депутатів місцевих рад». 

Стабільність у виконанні депутатами своїх функцій у кожній громаді є важливим критерієм сталості усієї системи місцевого самоврядування в Україні. Тому надзвичайно важливо, щоб кожен представник органу місцевого самоврядування, зокрема і в Луцькій громаді, продовжував виконувати свої звичні функції та обов’язки. Одним із таких обов’язків для депутатів є звітування про свою діяльність не рідше одного разу на рік. 

Саме тому в рамках громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих рад» ініційовано захід, у якому поєдналися звітування депутатів про діяльність протягом другого року повноважень з дискусією на суспільно важливу тему розвитку громади у майбутньому. 

«Дерусифікація», інспекція укриттів і спрямування коштів на тероборону: депутати Луцькради відзвітували про роботу

На пропозицію відзвітувати про свою діяльність відгукнулися п’ять депутатів Луцької міської ради. Зокрема, троє представників фракції політичної партії «Громадянський Рух «Свідомі» Михайло Наход, Алла Надточій і Андрій Лучик, а також двоє представниць фракції «Європейська Солідарність» в Луцькраді Алла Доманська та Ірина Колковська

Представниця фракції «Європейська Солідарність» у Луцькій міській раді Алла Доманська у своєму звіті наголосила на тому, що вона стала однією з ініціаторів процесів дерусифікації у Луцьку, зокрема, процесу перейменування вулиць, боротьби з московським патріархатом, розірвання дружніх відносин Луцька з містом-партнером Брест.

«Цей рік був не надто активний щодо звернень громадян. Проте люди телефонували, зверталися з приводу перейменування вулиць, облаштування укриттів, електро- і водопостачання. За рік, здається, я відвідала усі пленарні засідання і майже усі засідання постійної комісії. Активно долучалася до ініціювання і розгляду нагальних питань, вносила свої пропозиції щодо важливих для громади рішень», - додала Алла Доманська.

Читайте такожЛуцька міська рада прийняла звернення про заборону Української православної церкви московського патріархату на території України

Представник політичної партії «Громадянський Рух «Свідомі» Михайло Наход розповів про основні досягнення своєї фракції у Луцькій міській раді протягом другого року повноважень. Зокрема, за його словами, фракція «Громадянський Рух «Свідомі» піднімала питання, що стосуються програми термомодернізації житлового фонду; закупівлі генераторів для ОСББ, малого та середнього бізнесу; ініціювала звернення до центральних органів влади щодо використання транспортних засобів, отриманих як гуманітарна допомога для перевезення пасажирів. Представники фракції вносили проєкт рішення про збільшення суми коштів «депутатського фонду» для більшої допомоги військовим, вносили пропозиції до бюджету міськради. З ініціативи фракції також було прийнято звернення до міжнародних партнерів щодо ядерної безпеки у зв’язку з обстрілами Запорізької атомної електростанції. Фракція була ініціатором програми заходів територіальної оборони Луцької міської громади, програми підтримки бізнесу в умовах воєнного стану тощо.  

«Хоч нас тут присутньо лише троє, ми звітуємо за всю фракцію, оскільки ми працюємо як єдиний організм. Наша фракція була однією з найактивніших у Луцькій міській раді протягом минулого року. Депутати із нашої фракції відвідали 97% пленарних засідань ради. Також четверо з шести депутатів із нашої фракції не пропустили жодного засідання постійних комісій. Ми ініціювали три заходи – так звані «дні депутата» у Луцькраді на підприємствах. Ми озвучили ряд ініціатив, оформивши їх у звернення, запити і проєкти рішень міської ради», - наголосив Михайло Наход.

Депутатка із фракції «Громадянський Рух «Свідомі» Алла Надточій розповіла, що значну увагу у своїй діяльності приділяла питанням незаконної забудови на території Луцької міської громади, а також інспекції укриттів, зокрема, які знаходяться під закладами освіти у Луцьку. Також депутатка наголосила на тому, що кошти «депутатського фонду» були спрямовані на допомогу Луцькому батальйону територіальної оборони, закупівлю тренажерів для навчально-тренувальних заходів військової підготовки, на підрозділ ЗСУ, в якому несе службу депутат із фракції «Європейська Солідарність» Олександр Ніколайчук. 

Свій звіт представила під час заходу і депутатка із фракції «Європейська Солідарність» Ірина Колковська. Представниця міської громади у раді розповіла, що відвідала тринадцять з п’ятнадцяти пленарних засідань, опрацювавши при цьому більше тисячі питань порядку денного, а також відвідала дев’ять засідань постійної комісії з питань міжнародного співробітництва, де взяла участь у розгляді сорока трьох питань. Депутатка подала десять депутатських звернень відповідно до запитів громадян з господарських питань та щодо виконання обов’язків окремих підрозділів міської ради. 

«Минулоріч багато депутатської роботи переплелося з волонтерською, соціальною роботою. У зв’язку з цим розпочалася моя ініціатива щодо створення можливості спрямування коштів «депутатського фонду» на потреби військових із Луцька, чиї підрозділи зареєстровані на території інших громад. В результаті були внесені правки до різних програм Луцької міської ради, які дозволили спрямувати ці кошти на військові підрозділи по всій країні. Це дозволило, зокрема, підтримати підрозділи колег із нашої фракції Юрія Моклиці та Олександра Ніколайчука, які зараз захищають країну у складі ЗСУ», - розповіла Ірина Колковська.

Розвиток громади в майбутньому: Стратегія розвитку, реабілітація військових та залучення інвестицій 

Під час публічної дискусії учасники та учасниці обговорили, що потрібно першочергово змінити/зробити для розвитку Луцької міської громади після перемоги. Участь у дискусії взяли депутати Луцької міської ради, представники громадських організацій, науковці, політологи та інші зацікавлені лучани.

Депутат Луцької міської ради Андрій Лучик представив своє бачення, що варто зробити у міській громаді після завершення війни. Зокрема, депутат звернув увагу на те, що потрібно передбачити кошти в бюджеті на капітальні видатки, зокрема, для завершення реконструкції проспекту Волі, ремонту прибудинкових територій, дахів в житлових будинках, школах, лікарнях. Втім, за словами депутата, першочергово потрібно буде звертати увагу на ті речі, які гарантують безпеку мешканцям громади. Зокрема, безперебійне забезпечення електропостачанням, водопостачанням, водовідведенням, теплом. Також депутат нагадав про ініціативу фракції щодо реконструкції пішохідно-велосипедної набережної вздовж річки Сапалаївка, яку варто було б реалізувати. 

«Війна оголила багато проблем, про які ми знали, що вони існують, але не звертали на них належну увагу. Зараз в місті вимикають світло, тому постає питання забезпечення енергоресурсами всієї міської громади, питання енергоефективності, термомодернізації. Також лучан турбують питання очисних споруд, сортування сміття. На часі й питання щодо встановлення прозорих правил ведення бізнесу, якщо ми хочемо розвивати цю сферу», - наголосив Андрій Лучик.

Депутат Михайло Наход також додав, що війна не повинна заважати плануванню стратегічних планів щодо розвитку громади. Зокрема, уже зараз варто планувати розробку Стратегії Луцької міської громади. 

«Є ще одна дуже символічна дата для міста Луцька – 2029 рік – відзначення 600-річчя З’їзду європейських монархів. Минулого року був створений оргкомітет з підготовки до відзначення цієї дати. Ніби часу ще багато, але роботи також багато, щоб належно підготуватися до цієї події і на належному міжнародному рівні провести заходи з відзначення цієї важливої для Луцька дати», - зазначив Михайло Наход. 

Представниця фракції «Громадянський Рух «Свідомі» Алла Надточій згадала також про розвиток інвестиційної складової у Луцьку – впровадження заходів із забезпечення інвестиційної привабливості міської громади. За словами депутатки, залучення інвесторів для розбудови громади – це те, над чим також варто працювати уже сьогодні.

Депутатка Ірина Колковська звернула увагу, що варто уже працювати над відновленням країни, реалізовувати людиноцентристські заходи, а не чекати завершення війни. Тому варто уже починати розробляти Стратегію Луцької міської громади, впроваджувати різні програми щодо реабілітації військових і ветеранів, програми з інтеграції внутрішньо переміщених осіб. 

Представниця фракції «Європейська Солідарність» Алла Доманська додала, що вирішення господарських питань у місті є пріоритетом незалежно від ситуації. Тому на перший план, за словами обраниці міської громади, виходить розуміння того, що місто і громада потребують Стратегії розвитку, щоб було розуміння, куди ми маємо рухатись, не чекаючи завершення війни.

За словами доцента кафедри політології та публічного управління Волинського національного університету імені Лесі Українки Василя Пахолка, будь-яке перейменування вулиць, яке нині називають процесом дерусифікації, повинне мати візуалізацію. Людина, яка заходить на якусь конкретну вулицю і не проживає там, повинна мати уявлення, на чию честь та чи інша вулиця названа. Ще одне зауваження – вулиці міста не повинні нагадувати «некрополь почесних громадян», а повинні нести символізм поєднання вшанування героїв з цінностями історичними, культурними, літературними. Також науковець наголосив на тому, що необхідно удосконалювати генеральний план територіальної громади. 

Читайте також: У Луцьку об'єднають та перейменують частину вулиць

 

Журналіст центру журналістських розслідувань «Сила правди» Антон Бугайчук поділився своїм баченням тих речей, які варто зробити у місті після перемоги. Серед таких речей, на думку експерта, завершення процесу дерусифікації, забезпечення зайнятості та інтеграції ветеранів та військових, мобілізаційна підготовка молоді і національно-патріотичне виховання, боротьба з корупцією, належне облаштування укриттів і адаптація інфраструктури до умов війни, сприяння розвитку бізнесу. 

Про необхідність розвитку інвестиційного потенціалу міської громади наголосила підприємиця Юлія Ютовець. За її словами, після перемоги в громаду однозначно почнуть заходити міжнародні інвестиції. А тому наразі є час, щоб підготувати підґрунтя для їх освоєння. Зокрема, Луцька міська рада повинна звертати увагу уже сьогодні на те, щоб розробити проєкти, спрямовані на розвиток різних сфер в громаді, щоб коли прийде час під конкретні інвестиції були уже підготовлені конкретні пропозиції. Варто не готувати проєкти під конкретні кошти, а під готові проєкти шукати кошти.

Читайте також«Війну у бізнес-процеси ми ще ніколи не прописували», – Віктор Мольченко

Консультант з питань місцевої демократії Михайло Шелеп згадав про інструменти залучення громадськості до вирішення питань в громаді, про які часто забувають. У Статуті громади фігурують різні інструменти місцевої демократії, зокрема громадські слухання. Проте, на його думку, і Статут Луцької міської ради уже морально застарів, та й інструменти залучення належним чином не використовуються. За словами експерта, розвивати місто без самих лучан – це шлях в нікуди. Тому потрібно сприяти тому, щоб цей механізм нарешті запрацював належним чином. 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024