Луцьк – у переліку міст, які опублікували найбільше відкритих даних в умовах війни

26 Січня 2023, 16:07
Фото ілюстративне 1481
Фото ілюстративне

Ужгород, Вінниця та Луцьк – міста, які опублікували найбільше відкритих даних в умовах війни.

Це стало відомо завдяки програмі «Transparent cities/Прозорі міста», яка дослідила публікацію відкритих даних в умовах війни. Участь у ньому взяли 18 обласних центрів. Про це інформують дослідники програми. 

За результатами дослідження, Ужгород та Вінниця посіли друге місце за кількістю опублікованих наборів даних станом на 1 грудня 2022 року. Міста опублікували 21 набір даних з 57 необхідних. Четвірку закрило місто Луцьк, яке опублікувало 20 наборів даних.

Середній показник стану публікації даних за усіма містами є низьким та становить 25,1%. Разом міста повинні були опублікувати 1 026 обов’язкових наборів, проте опублікували лише 258. 

Найчастіше міста публікують дані про депутатів місцевих рад, у тому числі контактну інформацію та графік прийому, електронні петиції, а також поіменні результати голосування депутатів на пленарних засіданнях.

У Рейтингу прозорості 2021 року Вінниця посіла 7 місце (78,9 бала), Луцьк – 22 (62,4 бала), а Ужгород – 38 (53,5 бала).

Дані дослідження також свідчать, що міста, відносно прозорі у своїй роботі до впровадження воєнного стану, продовжили активніше публікувати дані у 2022 році.

«Відкриті дані є основою для багатьох рішень та сервісів. Інформація про ремонти доріг, терміни усунення аварій, розклад руху громадського транспорту — усе це робить життя мешканців комфортнішим. Крім того, вони особливо важливі для бізнесу в умовах війни, адже можуть допомогти при ухваленні рішення про релокацію підприємства чи переорієнтування діяльності на іншій території», – зазначається в Дослідженні.

Аналітики наголошують, що неаргументоване обмеження доступу чи закриття сторінок розпорядників інформації — це не про захист даних, а про порушення законодавства. 

 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром