У Старому місті зруйнували стіну з муралом Гостинного двору Прайзлерів: лучан кличуть на громадські слухання

27 Січня 2023, 10:15
Лучан кличуть на громадські слухання 1108
Лучан кличуть на громадські слухання

У Палаці культури міста Луцька проведуть публічне й відкрите обговорення щодо зруйнованої стіни з муралом Гостинного двору Прайзлерів, аби вирішити подальшу долю архітектурної спадщини міста.

Відбудеться воно 27 січня о 14:00. Реєструватимуть учасників слухань з 13:00. Про це інформує громадська організація «Семиярусна гора».

Нагадаємо, у Старому місті у Луцьку знищили символ урбаністичного молодіжного простору – стінопис з логотипом Гостинного двору Прайзлерів. «Семиярусна гора» вже зверталася до виконавчих органів Луцької міської ради з вимогою зупинити руйнування об’єктів на території Гостинного двору, який знаходиться у комунальній власності громади. Команда волонтерів громадської організації «Семиярусна гора» докладає усіх зусиль для контролю над ситуацією.

В громадській організації зазначили, що з моменту втручання міської ради в публічний простір Гостинного двору Прайзлерів у Луцьку пройшов місяць.

«Консолідація сил, обговорення дій з юристами, ініціювання громадських слухань і збір 600 підписів – так пройшли різдвяні свята для нашої громадської організації, але це ще не кінець», – зазначили в ГО.

На сторінці «Семиярусна гора» повідомили, що Луцька міська рада не погодилася провести громадські слухання з ініціативи жителів громади.

«Посилаючись на різні бюрократичні підстави, ЛМР відхилила 276 підписів із 600. Ми вважаємо це невиправданим. Проте завдяки нашим з вами діям та враховуючи суспільний інтерес, міська рада ініціює громадські слухання з власної ініціативи. Ми вважаємо це задовільним результатом, тому вже готуємося до них.

Громадські слухання можуть ініціювати як жителі громади, як от ми з 600 підписами, так і міська рада своїм рішенням. Ініціатори формують оргкомітет, який оголошує питання для обговорення. У нашій пропозиції ми визначили три представники міськради та п’ять учасників нашої команди. Натомість у своєму рішенні міська рада перевернула баланс і тепер ми в меншості. Проте це не фатально, адже врешті всі рішення прийматимуть голосами людей, які прийдуть», – йдеться в повідомленні.

Під час слухань «Семиярусна гора» пропонуватиме:

  • відмовитися від сумнівної процедури державно-приватного партнерства, яке проводиться без публічного висвітлення;
  • організувати відкритий архітектурний конкурс для реставрації Гостинного двору за сприяння Національної спілки архітекторів України;
  • зберегти внутрішній простір відкритим для людей, створений руками волонтерів у серпні-вересні 2022 року.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром