У селі Боратинської громади вакцинували домашніх тварин і худобу від сказу

25 Січня 2023, 11:48
У селі Боратинської громади вакцинували домашніх тварин і худобу від сказу 683
У селі Боратинської громади вакцинували домашніх тварин і худобу від сказу

У селі Оздів Боратинської громади, що біля Луцька, 24 січня вакцинували котів, собак і худобу місцевих жителів проти сказу. На вакцинацію тварин записалися господарі 20 обійсть.

Про це розповів «Суспільному» ветеринарний лікар Петро Андрусик.

Ветеринари обходили кожне домогосподарство після спалаху сказу на фермі у сусідньому селі Ратнів у грудні минулого року.

Петро Андрусик каже, що з грудня щепив 300 котів і собак. Після щеплення тварина буде захищена від сказу впродовж року.

«Особливо треба породистих прищеплювати породистих собак, бо вони більш делікатні», – зазначив ветлікар.

Вакцинував своїх собак та домашніх тварин сусіда, якого не було вдома, місцевий житель Іван Рудецький. Говорить, що зі щепленням спокійніше, адже тварини не захворіють.

«Сказ був в селі, то боїмося, щоб не захворіли наші тварини. Всіх прокололи в селі. Не знаємо, звідки воно взялося. В нас тут лисиць багато на березі живе, бігає, може десь і занесли ті лиси. Худоба то була хвора в колгоспі тут», – сказав пенсіонер.

У господарстві волинянки Тетяни Харчук щеплення від сказу зробили трьом котам і двом псам. Жінка хоче вберегти від хвороби їх, а також членів своєї родини.

Окрім тварин, у селах Оздів та Ратнів проти сказу вакцинували понад пів сотні людей, – розповів староста Гіркополонківського старостинського округу Вадим Веремчук. Каже, що багато людей відмовлялися щеплювати тварин, які перебували у вольєрах чи на загородженому подвір'ї.

«Далі сказ не поширювався, тому що вчасно вжили заходів зі сторони приватного господарства, ветеринарної служби, сільської ради і більше поширення ніде не пішло. Думаю, що сьогодні ми завершимо цю вакцинацію», – зазначив Вадим Веремчук.

Упродовж місяця орієнтовно в сотні домогосподарств в Ратневі та Оздові Луцького району, додав староста, ветлікарі вакцинували домашніх тварин та худобу.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39