Педагогині Боратинської громади взяли участь в міжнародному проєкті

23 Січня 2023, 15:36
Педагогині Боратинської громади взяли участь в міжнародному проєкті 1125
Педагогині Боратинської громади взяли участь в міжнародному проєкті

Освітянки Боратинської громади завершили участь у проєкті «Менторська підтримка для сільських вчителів».

17 січня відбулася підсумкова зустріч учасників проєкту, який тривав з серпня 2022 року у Боратинській громаді за підтримки Європейського Союзу в рамках Стипендіальної програми для лідерів громадянського суспільства країн Східного партнерства («Eastern Partnership Civil Society Fellowship»). Про це йдеться на сайті громади. 

В рамках проєкту вчителі Боратинської громади брали участь у різноманітних формах професійної взаємодії, підвищуючи власну кваліфікацію. Слід сказати, що програма включала не лише педагогічний компонент, вчителі мали можливість поспілкуватись з психологинею, менторкою та фасилітаторкою Анною Уваровою, яка впродовж трьох днів навчала учасників проєкту лідерству, принципам командної роботи, знайомила з організацією менторської програми та допомагала формувати власні цілі, яких мають досягнути вчителі до закінчення проєкту.

Завдяки програмі вчителі Боратинської громади змогли розширити не лише особистісні горизонти. Одним з етапів проєкту стало знайомство з освітньою системою Польщі. Про її особливості у форматі онлайн-вебінару вчителям розповіла Яна Цапук – голова ГО «Фундація розвитку сільської молоді», засновниця мовної школи «МОWА», аспірантка Університету гуманітарних та природничих наук ім. Яна Длугоша в місті Ченстохово. Для працівників освіти ця тема виявилась актуальною, адже через війну тисячі українських дітей навчаються у школах Польщі.

Між іншим, сільські освітяни переймали не лише іноземний досвід, а й знайомилися з напрацюваннями співвітчизників. Вчителі нашої громади відвідали Нововолинський ліцей № 6, де ознайомилася з досвідом впровадження реформи НУШ у пілотних 5-х класах. Також заступники директорів та керівники методичних об'єднань Боратинської громади побували у ліцеях № 1, 8, щоб побачити, як працює STEAM-лабораторія та клас Smartkids, а також ознайомитися з роботою класів, які працюють у рамках проєктів «Розумники» та «Інтелект України».

Важливим етапом проєкту став тренінг на тему «Емоційні гойдалки під час війни». Про особливості боротьби з цим негативним явищем розповіла психологиня Марина Іслам.

Кожен завершений етап навчання вчителі підсумовували шляхом проведення рефлексій (метод самоаналізу), для яких був обраний формат онлайн-зустрічей.

На підсумковій зустрічі учасники пригадали усі етапи проєкту та поділилися враженнями про навчальний компонент. Також вчителі напрацювали рекомендації та висловили побажання для наступних проєктів.

«Участь у проєкті – інноваційний підхід у сприянні професійному розвитку педагога, координації діяльності професійних спільнот педагогів, надання консультативної допомоги з широкого кола освітянських питань і психологічної підтримки вчителя. На тренінгах ми отримали дуже хорошу теоретичну базу, а також ефективний інструментарій для самооцінювання та самопізнання», — каже учасниця проекту, методистка відділу освіти Боратинської громади Оксана Врублевська.

На завершення програми учасники отримали сертифікати про участь у проєкті, а кожен навчальний заклад отримав у подарунок по декілька примірників корисної сучасної літератури з особистісного розвитку.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром