Дощ і звуки сирен: як лучани святкували Водохреще

19 Січня 2023, 16:23
Дощ і звуки сирен: як лучани святкували Водохреща 1242
Дощ і звуки сирен: як лучани святкували Водохреща

Лучани, попри дощ і повітряну тривогу, прийшли до собору Святої Трійці, щоб відзначити свято Богоявлення та набрати освяченої води.

На святковому богослужінні та подальшому освяченні річки Стир 19 січня побувала журналістка Район.Луцьк.

У четвер, 19 січня, лучани йшли до Кафедрального собору Святої Трійці, на подвір'ї якого від самого ранку освячували воду. Як і всі свята цьогорічного різдвяного циклу, свято Богоявлення, або ж Водохреща, українці святкують вдруге. Проте це не зменшило кількості вірян, сотні яких, попри погану погоду, шикувалися в черги за освяченою водою.

На подвір'ї собору також влаштували невеликий благодійний ярмарок, де збирали кошти для Збройних Сил України. Його організували студенти та викладачі Волинського фахового коледжу Національного університету харчових технологій. 

«Ми приготували солодощі і продаємо їх. Усі виручені кошти ми потім передамо на ЗСУ. Дуже сподіваємося, що наша допомога принесе користь», – каже студентка Вероніка.

Про необхідність допомагати військовим і не припиняти донатити нагадала сирена повітряної тривоги, яка в якийсь момент залунала в унісон з церковним хором. Хоч тривога у Луцьку тривала досить довго, на щастя, нічого не сталося. Святкове богослужіння на цей час не переривали.

У завершальній проповіді митрополит Михаїл вкотре нагадав про суть цього свята та побажав, щоб ця вода змогла очистити і тіло, і душу. 

Після служби в соборі кілька десятків вірян на чолі з духовенством пройшли хресною ходою до Центрального пляжу, де священники освятили воду в річці Стир. Протоієрей Віталій Собко, який очолив водосвятний молебень на березі Стиру, зазначив, що попри біди й трагедії, які зараз переживає кожен із нас, ми повинні вистояти.

«Ми мусимо вистояти, ми зобов'язані боротися, ми повинні шукати натхнення, щоб продовжувати жити і до цього підбадьорювати інших. Ми, як люди віруючі, намагаємося вникнути у все, що відбувається у світі, глибше. Ми розуміємо, що не маємо права опускати руки, а маємо просити в Господа сили. Тому, незважаючи ні на що, ми святкуємо наші величні свята», – додав протоієрей.

Традиційно після освячення річки знайшлися охочі пірнути в холодну воду. Хтось із них регулярно загартовує організм таким чином, а хтось це робить раз на рік на Водохреще. Серед перших «моржів» була пані Мирослава, яка вже багато років практикує купання в холодній воді.

«Я це вже роблю багато років. Роблю для себе, для душі. Цього року це свято особливе, пов'язане з війною. Але ми радіємо, що зима тепла, весна буде ранньою, окупанти вимруть, а Україна переможе!», – сказала жінка. 

Багато лучан виявили бажання скупатися в освяченій річці, хоч і дещо менше, ніж минулого року. Вже відходячи від води, одна з вірянок зазначила, що, не дивлячись на всі жахи наших реалій, такі моменти приносять позитивні емоції.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024