У СНУ готуватимуть фахівців із кібербезпеки

17 Лютого 2016, 12:00
6711

На історичному факультеті Східноєвропейського національного університету з нового навчального року функціонує цікава спеціальність, яка з 2016 року матиме назву «Інформаційна безпека (кібербезпека)».

Про те, чого навчають майбутніх спеціалістів та чому виникла потреба у фахівцях такого напрямку, Район.Луцьк розповів декан історичного факультету Анатолій Шваб.

«Створення спеціальності було викликом часу, бо потрібно було шукати, в якому напрямку рухатися і розвиватися далі. Тотальна комп’ютеризація та інформатизація накрила увесь світ і поставила на порядок денний абсолютно нову нішу», – прооментував декан.

Спеціальність представлена інформаційною діяльністю, забезпеченням інформаційної безпеки, управлінням інформаційними системами.

«Тому ми почали стежити за роботою інших навчальних закладів, зокрема у Польщі,  та вивчати кон’юктуру ринку», – розповів Анатолій Шваб.

Керівник факультету зазначив, що зараз в Україні доволі консервативні поняття безпеки, які залишилися ще з радянських часів. Вони здебільшого передбачають, що безпековий аспект – це армія та силові структури. Так вже повелося, що багато випускників історичного факультету віддавна працювали у структурах, пов’язаних з безпекою України, а в радянські часи – в КДБ. 

Зараз в інституті хочуть готувати фахівців, які йтимуть у ногу з технологіями, адже український ринок праці потребує таких кадрів.

«Ми вирішили, що можемо створити принципово іншу кафедру, яка готуватиме фахівців зовсім іншого типу. Для цього вивчали досвід наших колег в Польщі. Поняття будь-якої безпеки – державної, інформаційної, екологічної,  особистої уже давно вийшло за формат суто національних рамок», – розповів Анатолій Шваб.

Сьогодні вся система транснаціональна, а глобальний інформаційний простір передбачає створення глобальних безпекових систем, зазначає декан. На Заході вони доведенні до чіткої системи моніторингу, яка не зводиться до вузьких локальних методик, а формується глобальна система запобігання ризикам.

«Мені дуже імпонує, що у польських навчальних закладах готують не стільки фахівців, які добре орієнтуються у локальних  проблемах, а працівників, які здатні бути частиною глобальної системи моніторингу», – зауважив Анатолій Шваб.

В Україні запропонувати навчання на такій спеціальності може небагато вищих навчальних закладів. Анатолій Шваб каже, що такий напрям є у Львівському політехнічному університеті, у кількох київських та в кількох приватних вузах.

Цьогоріч на спеціальність «Управління інформаційною безпекою» до СНУ вступило всього чотири абітурієнти.

«Ми отримали ліцензію у кінці липня 2015 року. І фактично тільки 30 липня змогли оголосити конкурс. На жаль, не змогли замовити державних місць, бо було дуже пізно. Проте, вважаємо великим досягненням те, що вже маємо таку спеціальність, хоча і не змогли провести повноцінну вступну кампанію», – зауважив декан.

Тому у наступній вступній кампанії, окрім першокурсників, набиратимуть студентів і на другий курс. На другий рік навчання зможуть вступити студенти,  які завершили навчання у коледжах зі спеціальностей інформатики та прикладної математики («Обслуговування комп'ютерних систем і мереж, «Обслуговування програмних систем і комплексів», «Розробка програмного забезпечення», «Обслуговування інтелектуальних інтегрованих систем», «Обслуговування комп'ютеризованих інтегрованих і робототехнічних систем», «Монтаж, обслуговування та експлуатація апаратних засобів інформатизації», «Прикладна математика»).

З початку нового навчального року курс носитиме нову назву «Кібербезпека» та передбачатиме вибір спеціалізації «Міжнародна інформаційна безпека» та «Інформаційна безпека об’єктів інформатизації».

Викладатимуть такі дисципліни: організаційне та правове забезпечення захисту інформації, стратегії інформаційної безпеки ЄС, міжнародні стандарти управління інформаційною безпекою. захист інформації в корпоративних мережах, інформаційна безпека та засоби масової інформації, системи захисту інформації від несанкціонованого доступу тощо.

В університеті розповідають, що така спеціальність стала як ніколи важливою для України в умовах війни з Росією. І абітурієнти,  які розуміють перспективність майбутньої професії, не оминуть увагою «Кібербезпеку».

«У нас є колосальний запит на таку спеціальність і зацікавленість абітурієнтів, адже це очевидна перспектива. Поле для кар’єри після закінчення курсу велике, зацікавлена у таких спеціалістах і Служба безпеки України. Зараз наше основне завдання виформувати фахівця нового типу», – розповів Анатолій Шваб. 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected].​

Коментарі
17 Лютого 2016, 14:49
Правильно, дуже на часі
17 Лютого 2016, 15:12
спеціальності «Міжнародна інформаційна безпека» - назва звичайно ваще крута, а спеціалістів які будуть це викладати вони мають?, сумніваюсь шо діло піде далі ніж блаблабла на лекціях водичка і загальні терміни і 100500 пар математики.
17 Лютого 2016, 17:12
Спеціалізація, а не спеціальність. Це трохи різні речі. Думаю, в 21 ст. не потрібно пояснювати, що таке інформаційна безпека. Спеціалістів в Україні мало, але треба зробити все, щоб їх стало більше. Такі ініціативи дуже потрібні сьогодні в Україні. Молодці, що ліцензували.
17 Лютого 2016, 18:05
Які ЗНО потрібно для вступу, бо зацікавило?
17 Лютого 2016, 18:20
на сайті вказано (ЗНО: математика – профільний, українська мова і література або історія України, географія, іноземна мова, фізика.<br/>http://eenu.edu.ua/uk/structure/faculties-and-institutes/istorichniy-fakultet?query=schedule <br/>Звертайтесь на факультет для уточнення.
17 Лютого 2016, 23:43
А магістратура є?
18 Лютого 2016, 00:02
Дуже дивно. Як може спеціальність кібербезпека бути на історичному факультеті??? А де ж професійні кадри? Історики та політологи? Це дуже серйозна спеціальність. Тут потрібні спеціалісти з комп'ютерних наук, з шифрування даних, математики та ін. Наприклад, у КПІ така спеціальність є на фізико-технічному факультеті, у Чернівцях - в інституті фізико-технічних та комп'ютерних наук і т.д. Абсурд.
18 Лютого 2016, 01:05
Це не просто дивно. Це ненормально! Історик буде розказувати криптологію) Чи може захист інформації. Батьки, подумайте, чи віддавати туди свою дитину. Калікою буде. І не історик, і не ... спеціаліст з кібербезпеки.
18 Лютого 2016, 01:11
Чергова профанація. З таким успіхом на історичному факультеті потрібно братись за підготовку гінекологів.<br/>Кібербезпека вкрай важлива спеціальність, але вона базується на МАТЕМАТИЦІ!!!<br/>Стосовно 100500 пар математики, це коментар геймера-невдахи, яких НІКОЛИ нічогісінького в ІТ сфері не досягне, от йому на іст.фак. саме по такий фах
18 Лютого 2016, 02:27
Математика тут дійсно є основою. Без неї ніякого захисту інформації не буде.
18 Лютого 2016, 12:18
Люди,це смішно) Де історія, а де кібербезпека.Куди дивляться ті, хто дозволяє таке робити. Та це ж зрозуміло чуть не кожній домогосподарці, що так не повинно бути. Кібербезпека повинна бути підкріплена математикою та ІТ.<br/>Про гінекологів влучно сказано))Даватйе у психологів будем готувати спеціалістів з ракетобудування. Допоможем країні!<br/>Загинаються від сміху всі мої колеги. <br/>Ганьба
18 Лютого 2016, 18:45
Викладають дисципліни не історики і не політологи, а дипломовані викладачі, яких вистачає в Луцьку та сусідніх регіонах. У 2015 р. спеціальність мала назву &quot;управління інформаційною безпекою&quot;, але з 2016 р. МОН об'єднало усі спеціальності галузі &quot;інформаційна безпека&quot; в кібербезпеку.
18 Лютого 2016, 18:47
А хто вам сказав, що математика не в основі? Прийдіть і поцікавтесь, які дисципліни, практики, перспективи. Найпростіше сидіти і критикувати.
18 Лютого 2016, 18:49
Викладають дисципліни викладачі відповідно до фаху. Ваші припущення хибні.
18 Лютого 2016, 18:51
НЕ переживайте, математики викладають математику, історики історію. В університеті все на високому рівні.
18 Лютого 2016, 19:27
Це справді корисна спеціальність для сучасної армії. Такого фахівця треба на кожному підприємстві, установі. Зараз Україна одна з перших країн, де найбільше кібератак. Добре, що в Луцьк тепер є щось з цієї теми.
18 Лютого 2016, 19:32
Молодці, ця спеціальність зараз дуже необхідна. Не думайте що на історичному факультеті навчають одних лише істориків. Тут є Історія, політологія, документознавство, музейна справа, політологія, управління інформаційною безпекою. Сама закінчила Ваш факультет і віддам сюди навчатися свою дитину. А критикували легше за все.
25/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром