Що лучанам треба знати про борщівник

13 Липня 2015, 17:29
9682

У Луцьку екологи боряться з борщівником, а майстри роблять дощові палиці. 

Наприкінці червня Микола Романюк пригрозив екологам, щоб ті негайно вирішили проблему з наявністю рослини борщівник в привокзальній частині міста.

На час цвітіння стебло борщівника може сягати 3-4 метрів висотою, а різкуватий аромат чутно в кількох метрах від рослини. Отруйною рослина є лише у весняно-літній період. У північно-західному регіоні України кількість подразнень від борщівника зростає зазвичай у липень-серпень. У Луцьку борщівник зростає на периферіях, особливо там, де вулиця Мамсурова перетікає в район Цукрового заводу.

Чиновники звітують, що роботи із розчищення територій міста від борщівника – виконані успішно.

Боротися з цією рослиною важко. Якщо навесні на ділянці виникло 2-3 рослини – наступного року їх буде в кілька десятків разів більше: на одному відростку може утворюватися близько шести тисяч нових насінин, крім того, вирвати рослину з усім корінням практично неможливо. Наразі єдиним методом боротьби з поширенням борщівника є картування зон його самосіву та знищення рослин до утворення і дозрівання насіння. Ми проводимо моніторинг місцевостей, де зазвичай з’являється борщівник. Робітники уже прокосили ділянки на вулиці 8 березня, Огієнка, окраїни ДПЗ та Львівської. Точно можу сказати, що до кінця цього літа лучанам не варто переживати стосовно опіків, - запевняє начальник екологічного управління Анатолій Галамазда. 

Як діє отрута?

Якщо на шкіру потрапляє сік рослини, необхідно відразу ж промокнути уражене місце серветкою. Опік формується миттєво, але чим швидше захистити ділянку від світла, тим менше шкоди зазнає шкіра. Рекомендовано робити примочки з міцного чорного чаю не менше, ніж через дві години, після контакту з рослиною. Більша проблема в тому, що опік не відчувається одразу і людина може й гадки не мати про нього, а чим довше уражене місце відкрите до сонця, тим довше утримуватиметься  кільцеподібна ранка. З часом місце опіку не болить, але слід може бути помітний протягом кількох місяців.

Щасливчики – мали справу з борщівником і не впеклися

Район. Луцьк віднайшов кілька прикладів, коли лучани мали справу з борщівником, але залишились без неприємних слідів.

Дівчина Юлія Борець славиться палицями дощу, так званими дощовицями. І, як виявилось, за каркас виробів вона підбирає саме стебла борщівника. Збором матеріалу займається восени, адже тоді рослина не буяє і є цілком безпечною. Майстриня розповідає, що трапляються тріснуті стовбури, але вона відбирає цілісні, після заготівлі очищує їх ножем і починає безпосередню роботу над магічним атрибутом мольфарів і музичним інструментом для сучасних гуртів, що полюбляють акустику та імітацію звуків природи.

Мешканка 33 кварталу пані Наталія з усмішкою пригадує, як одного разу її чоловік привіз додому величезний борщівник. Побачив його в районі Теремно і не втримався, щоб не подарувати дружині пишну білу квітку. Наталія вирішила не розчаровувати чоловіка тим, що він знайшов і культурно запакував бур’ян, який у всіх країнах Євросоюзу належить до карантинної групи рослин. Проте невдовзі з пишною білою квіткою довелося розпрощатися – дуже багато комашні всередині.     

Прибулець з комуністичним минулим 

Наприкінці 40-х років генералісімус Джуґашвілі дізнався, що борщівник дає величезну біомасу і належить до типу кормових. Це й стало зеленим світлом розпорядженню культивувати непритаманний українським теренам борщівник. Втім, досвід буржуазних США та Канади надав гіркуватого смаку молоку корів, а на новій площі інша рослинність пригнічувалась так, що міг зростати лише борщівник. Витримуючи приморозки до -10°C і спеку до +37°C, цей прибулець з комуністичним минулим нагадує про себе і сучасному Луцьку.

Чи є від нього користь?

Зелену масу борщівника використовують як корм для кроликів, а вівці охоче її споживають, як тільки звикнуть. Щоправда, краще використовувати чорних овець, оскільки у тварин з пігментованою шкірою ризик фотохімічних опіків мінімальний. Навесні на одному гектарі площі ветеринари рекомендують випасати 20-30 овець, а влітку чисельність можна зменшити до 5-10 овець на 1 га.

Квітки борщівника мають багато пилку і нектару, є добрими медоносами. Підраховано, що на кожному гектарі під час цвітіння активно працюють до 500-600 бджіл, що гарантує збір 300 кг меду.

 

Ярослава БЛИСКАВИЦЯ

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром