Відкрили виставку робіт Олександра Валенти

16 Лютого 2016, 17:25
2425

Щороку галерея сучасного мистецтва «Арт-кафедра» проводить мистецькі заходи, присвячені  творчості відомого волинського митця Олександра Валенти.

З нагоди відзначення 72 річниці  з дня народження художника галерея вкотре виступила організатором виставки його робіт з фонду галереї, які представили  в арт-кафе «Стоп-кадр», повідомляють у Центру дозвілля та розвитку «Адреналін Сіті».

Як розповіла мистецтвознавець Зоя Навроцька, ідейним натхненником виставки стала керуючий партнер галереї Леся Корсак, зазначивши, що Олександр Валента є своєрідним брендом, міфом Луцька, який у своїх творах опоетизував простір міста. У своїх метафоричних, невибагливих сюжетах художник вкладав багато душевної поезії.

Олександр Валента був наділений особливим даром – не тільки бачити прекрасне, а й донести його до людей.

Мистецтвознавець розповіла про нелегку долю та  перипетії життя художника. Сашко рано залишився сиротою. Разом із молодшою сестрою потрапив  у Луцький будинок дитини. Тут, як розповідав сам Сашко, вперше  спробував манну кашу. Інтернатні стіни стали для нього рідною домівкою.

Яскравим спогадом для юного Сашка стало знайомство з директором художньої школи Петром Сензюком, який взяв талановитого юнака під свою опіку, займався з ним індивідуально. Навіть по закінченні художньої школи  Олександр Валента продовжував займатися у свого наставника.
У своїй творчості Валента схилявся до пуантилізму, стилістичного напряму, в основі якого лежить манера письма мазками правильної точкової форми. Йому вдалось наповнити французький пуантилізм рідними волинськими мотивами. Однією з найвідоміших робіт художника є картина «Луцьк вечірній», яка нині знаходиться у приватній колекції.

Згодом, Олександр пішов працювати на автозавод, де йому виділили кімнату у гуртожитку. Саме в цих кількох квадратних метрах, він створив перші свої роботи, які одразу ж знайшли своїх поціновувачів.

Пізніше, художник отримав майстерню у підвальному приміщенні на вулиці Короленка в Луцьку. Незважаючи на всі  труднощі життя, у творах Олександра Валенти немає жодної депресивної роботи. Він шукав себе у різних техніках виконання, опоетизовував звичайні речі: грушки, редьку, окрайці черствого хліба. Більшість його робіт – це натюрморти, пейзажі.

Митець ніколи не прагнув матеріальних статків та слави, часто продавав свої роботи за безцінь або просто дарував їх. Сьогодні багато творів видатного волинського художника знаходяться у приватних колекціях в Німеччині, Ізраїлі, Луцьку.

Вставка триватиме до кінця лютого.

Фото надали організатори








 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром