«Монастир бригідок»: краєзнавці хочуть музей, а церква – хостел для паломників

09 Лютого 2018, 17:01
Що буде у монастирі? 5428
Що буде у монастирі?

Суперечки навколо кількох сотень квадратних метрів пам’ятки архітектури національного значення  тривають уже не перший рік. Без жодних повідомлень будівлю передали у користування Волинській єпархії УПЦ КП як культову споруду. Натомість церква хоче збудувати там хостел.

Круглий стіл із обговорення ситуації з монастирем бригідок відбувся у п’ятницю, 9 лютого.

Першим виступив депутат Луцької міської ради Павло Данильчук, який і організував зібрання. Він розповів про проблему: у пам’ятці архітектури національного значення проводять ремонт, який загрожує втратою ідентичності будівлі. Світлини з установленими у пам’ятці душовими кабінами та пластиковими вікнами проектували на екран під час виступу депутата.

Обговорювали проблему за овальним столом
Обговорювали проблему за овальним столом

1
Ініціатор круглого столу, дупутат Луцької міської ради Павло Данильчук
Ініціатор круглого столу, дупутат Луцької міської ради Павло Данильчук

Данильчук розповів, що у приміщенні пам’ятки, в якій колись була Луцька тюрма, він бачить музей жертв окупаційних режимів.

Це питання він хотів обговорити із обласним управлінням культури, які і надали пам’ятку у безкоштовне користування церкві. Натомість представники управління заявили, що не бажають приходити на заходи «такого рівня». Їхню позицію згодом розділили Єпархія та міський відділ охорони культурної спадщини. Але це сталося згодом.

На початку заходу позиції учасників обговорення розділилися. Сіли вони, відповідно, також по різні боки овального столу у кабінеті міськради.

З одного боку – головна інженерка Єпархії Надія Мироненко та юрисконсульт УПЦ КП. Біля двох жінок скромно сидів начальник відділу охорони культурної спадщини Петро Троневич.

З іншого боку столу розмістилися представниця інституту національної пам’яті на Волині Леся Бондарук, експертка з реставрації Оксана Романюк та краєзнавець Ігор Левчук.

Обговорення почали виступом начальника управління архітектури та містобудування Леоніда Герасимюка. За його словами, контролювати будь-які роботи на території пам’ятки має не його відомство, а управління культури.

1
Обговорення почали виступом начальника управління архітектури та містобудування Леоніда Герасимюка
Обговорення почали виступом начальника управління архітектури та містобудування Леоніда Герасимюка

Начальник міського відділу охорони культурної спадщини Петро Троневич закликав не політизувати ситуацію. За його словами, ні міське, ні обласне управління культури не мають повноважень контролювати проведення реставраційних робіт у будівлі. Такий контроль може здійснюваи тільки автор проекту реставрації.

«Ми повинні з розумінням відноситися до користувачів пам’яток, які витрачають свої кошти і виконують умови держави стосовно цих пам’яток. У більшій частині приміщень вже проведені ремонтно-реставраційні роботи. Я не бачив там шкоди пам’ятці», – закликав Троневич.

Начальник відділу охорони культурної спадщини Луцької міської ради Петро Троневич
Начальник відділу охорони культурної спадщини Луцької міської ради Петро Троневич

Йому заперечила мистецтвознавиця Олена Романюк. Вона каже, що ті роботи, які проводять у пам’ятці, навряд чи можна назвати реставраційними.

«Це не реставраційні роботи. Ремонт – так. Але не реставрація. Бо реставрація потребує наукового дослідження і точного відновлення тими матеріалами, з яких будівля будувалася. Це ж просто ремонт і спортворення архітектури», – зазначила жінка.

Мистецтвознавиця Олена Романюк
Мистецтвознавиця Олена Романюк

Відповідала на всі звинувачення інженерка споруд, що перебувають у користуванні і власності УПЦ КП, Надія Мироненко. Вона зазначила, що для хостелу отримали всі необхідні документи. На питання, чи буде платним заклад у приміщенні, яке безкоштовно дали в користування церкві, жінка відповіла, що хостел буде безкоштовним і для паломників.

Інженер споруд, що перебувають у користуванні і власності УПЦ КП Надія Мироненко
Інженер споруд, що перебувають у користуванні і власності УПЦ КП Надія Мироненко

Леся Бондарук спитала, чому відмовилися від ідеї зробити у приміщенні музей, як це планували у 2014 році? Церква каже, що місця достатньо, і наразі є багато пропозицій музеїв, які обговорюють з… владикою Михаїлом.

Представниця інституту національної пам'яті Леся Бондарук
Представниця інституту національної пам'яті Леся Бондарук

Сам владика передав свої слова учасникам круглого столу. Він закликав звернути увагу на те, в якому стані церкві передали споруду і що там вже зроблено. Натомість каже звернути увагу на іншу пам’ятку архітектури у місті, яка руйнується – Будинок офіцерів.

Далі виступив краєзнавець Ігор Левчук. Він намагався довести, що єпархія проводить роботи у приміщенні пам’ятки незаконно. Після невеликої словесної перепалки з представниками релігійної організації, церква та Троневич покинули захід.

Краєзнавець Ігор Левчук
Краєзнавець Ігор Левчук

«Працівники обласного управління культури знали, якого рівня буде зібрання, і тому не прийшли. Тепер ми теж бачимо рівень дискусії», – сказали вони наостанок.

Єпархія покидає круглий стіл
Єпархія покидає круглий стіл

Далі розмова точилася навколо історичного потенціалу пам’ятки.

У підсумку учасники круглого столу вирішили провадити ініціативу створення музею у приміщенні монастиря бригідок. Стосовно формату музею обіцяють ще поговорити. Також вони обіцяли ініціювати громадську кампанію стосовно відкликання чиновників, які довели будівлю до такого стану і далі саботують обговорення цього питання з громадськістю.

Читайте також: У Луцькій тюрмі призупинили проект «Хостел».

 

Людмила РОСПОПА

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром