У Луцьку безкоштовно тестували на ВІЛ та вірусні гепатити: результати

02 Грудня 2022, 13:55
Тестування на ВІЛ-інфекції, сифілісу, вірусних гепатитів В і С 2259
Тестування на ВІЛ-інфекції, сифілісу, вірусних гепатитів В і С

У Луцьку проводили швидке тестування на виявлення імунодефіциту людини, сифілісу та вірусних гепатитів. 

Акція відбулась 1 грудня у КРЦ «Адреналін Сіті». Захід відвідала і журналістка Район.Луцьк.

Для тесту медики брали краплю крові та перевіряли на ВІЛ-інфекції, сифілісу, вірусних гепатитів В і С. Результат був відомий протягом 10-15 хвилин. 

Обстеження пройшли 72 людини, виявили три випадки гепатиту С і один гепатит В. ВІЛ-інфекції не виявили.

Дата акції обрана не випадково, адже щорічно 1 грудня згідно з рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я та Генеральної Асамблеї ООН, прийнятими в 1988 році, відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом. 

Організаторами акції стали волинський благодійний фонд «Рокада» та БО (благодійна організація) «100% ЖИТТЯ.РІВНЕ». 

До цього заходу приєдналась лучанка, громадська активістка – Ганна Стульська. Вона розповіла, що стежить за своїм здоров’ям, тому регулярно проходить тестування.

«Ця акція дозволяє швидко, безкоштовно і без черг отримати інформацію про стан свого здоров’я. ВІЛ, СНІД, гепатит С – є дуже поширеними проблемами. Крім повномасштабної війни в Україні, є ще одна війна, пов’язана з хворобами, яка забирає багато людських життів», – каже жінка. 

Своїми враженнями з приводу тестування поділився Юрій Філоненко. Чоловік розповів, що він із Костянтинівки (Донецька область), у Луцьку знаходиться через війну. 

«Це вже не перше моє тестування. Все пройшло швидко і безболісно. Я вважаю, що всі повинні обстежуватись, тому що, якщо вчасно виявити хворобу, її легше вилікувати», – ділиться Юрій. 

Світлана Ващук, керівниця проєктів у Волинській області з благодійної організації «100% ЖИТТЯ.РІВНЕ», розповіла про діяльність їхньої мережі.

«Наша організація вперше зробила цю акцію в Луцьку, в співпраці з “Рокадою”. Ми працюємо на Волині вже 3 роки, надаємо допомогу людям з ВІЛ і супутніми захворюваннями. Туди входить соціально-психологічна і матеріальна підтримка. Ми проводимо консультації щодо лікування та обстеження», – інформує жінка. 

Також пані Світлана додає, що швидкісний тест на виявлення інфекції – це тест на антитіла. Після нього не ставиться діагноз. Якщо він буде позитивний, тоді людині потрібно звернутись у центр СНІДу, або у кабінет «Довіра» і там здати аналіз та отримати підтвердження чи спростування.

У разі своєчасного виявлення і початку лікування тривалість життя ВІЛ-інфікованого пацієнта значно продовжується, а імунна система тримається на рівні, що захищає пацієнта від розвитку опортуністичних захворювань (ред. – інфекційні захворювання, що можуть розвиватися у людей з ослабленою імунною системою).

За даними центру громадського здоров’я МОЗ України, у вересні 2022 року в Україні офіційно зареєстровано 1 208 нових випадків ВІЛ-інфекції, у 229 пацієнтів діагностовано СНІД, також від початку 2022 року зафіксували 1 345 випадків інфікування вірусним гепатитом С та 549 випадків інфікування вірусним гепатитом В.

 

 

 

 

 

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024