У Луцьку військові проходять реабілітацію

16 Листопада 2022, 10:00
Заняття з ерготерапії в Луцькому центрі реабілітації ВІДЕО 1574
Заняття з ерготерапії в Луцькому центрі реабілітації

У Луцькому центрі реабілітації військові проходять реабілітацію.

Про це пише Суспільне.

«У Луцькому центрі реабілітації учасників бойових дій щодня оздоровлюється 200-250 людей. Серед пацієнтів: і військовослужбовці, і цивільні», – розповів керівник центру Ігор Гнетьов.

У центрі займаються довготривалою, комплексною реабілітацією.

Як розповів фізичний терапевт Марк Кухарчук, для реабілітації застосовують різноманітні методики. Серед них гра у теніс, яка допомагає поліпшити координацію рухів та відновити роботу певних м’язів: «Ігротерапію ми дуже часто використовуємо після контузій, коли координація рухів погіршена і також травми плеча, ліктів».

Гра у теніс, як метод реабілітації
Гра у теніс, як метод реабілітації

За словами асистента фізичної реабілітації Олега Фіщука, пацієнти, які не можуть займатися у спортзалі, оздоровлюються у басейні: «Сюди ми приводимо більш тяжкі випадки з ускладненнями, оскільки вага нашого тіла в 10 разів менша, вправи – на розвантаження, а не на навантаження».

Лікувальні вправи у басейні
Лікувальні вправи у басейні

 

Психологічна підтримка допомагає подолати симптоми бойового стресу, – розповіла психологиня Любов Казмірчук. За її словами, під час реабілітації застосовують тілесноорієнтований метод за допомогою боксерської груші: «Це дуже добре допомагає із регуляцією емоцій, зі зняттям напруги, із зануренням в ті стани, яких людина в психотравмі уникає».

Боксерська груша, яку застосовують під час реабілітації.
Боксерська груша, яку застосовують під час реабілітації.

Ерготерапевтка Ірина Нища розповіла, що ерготерапія – одна зі складових процесу реабілітації, яка спрямована на відновлення втрачених функцій та повернення навиків.

Упродовж п`яти тижнів Ірина Нища займається відновленням функцій рук військовослужбовиці Анастасії Нечуєвої: «Роздягання, самообслуговування, миття голови – це вже була наступна ціль. І довготривала ціль – Анастасія хоче сісти за кермо».

Ерготерапевтка допомагає робити вправи військовослужбовиці Анастасії
Ерготерапевтка допомагає робити вправи військовослужбовиці Анастасії

За словами Анастасії Нечуєвої, пів року тому вона потрапила під ворожий обстріл біля міста Попасна Луганської області: «Було пошкоджено ліктьовий суглоб, замість нього встановлені пластини, були пошкоджені пальці лівої руки, також пересаджені кісточки з бедра і поставлені пластини».

Військовослужбовець Дмитро Грипа теж проходить реабілітацію у Луцьку. Каже: отримав поранення рук та переніс уже дев'ять операцій. «Все загоїлося, з рукою проблеми. Тому що роздроблена кістка якраз у самому лікті», – додав боєць.

Дмитро Грипа розробляє руки
Дмитро Грипа розробляє руки

Пацієнти, яким складно добиратися з дому через важкий фізичний стан, можуть лікуватися стаціонарно, для цього у центрі реабілітації передбачено 20 ліжок.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024