У Луцьку підтримали вагітну Мар'яну Мамонову, яка перебуває у полоні

18 Вересня 2022, 21:45
Флешмоб 2308
Флешмоб

У Луцьку організували благодійний захід для жінок при надії на підтримку вагітної Мар'яни Мамонової з Рівненщини, яка перебуває в російському полоні.

Дійство відбулося у суботу, 17 вересня, в одній з ресторацій міста. Побувала там і журналістка Район.Луцьк.

На захід запросили вагітних жінок. Вони взяли участь у флешмобі, під час якого розгорнули плакати з гаслами на підтримку полоненої Мар’яни та вигукували: «Чекаємо Мар’яну вдома». Такий флешмоб відбувся також в інших містах України та навіть закордоном.

Акцію влаштувала громадська організація «Елеос Волинь», що діє на базі Православної церкви України. Її співзасновниця Наталія Райниш зазначила, що захід покликаний привернути увагу до історії Мар'яни, яка за приблизними підрахунками перебуває на дев’ятому місяці вагітності.

«Наша мета максимально поширити інформацію про Мар'яну. Особливо в ЗМІ. Не тільки українських, а й закордонних. Тому що той факт, що Мар'яна будучи при надії і будучи військовим медиком перебуває в полоні – це грубе порушення Женевської конвенції. Ми також хочемо сказати, що чекаємо наших полонених вдома», – сказала Наталія.

Мар'яна Мамонова
Мар'яна Мамонова

На захід запросили родину Мар'яни. Її сестра Ганна не полишає надії, що дівчина народить вдома.

Ганна
Ганна

Підтримати Мар'яну прийшли також лучани, рідні яких нині перебувають у полоні. Сестра Андрія Лебедюка Катерина, яка була військовою медичкою, не виходила на зв'язок ще з квітня. Де нині перебуває жінка невідомо.

«Куди ми тільки не дзвонили, куди тільки не зверталися. Але всі кажуть, мовляв чекайте. Військова частина дала відповідь, що вона рахується як безвісти зникла. Зазначено, що ймовірно перебуває в полоні. Але де точно вона є ніхто не знає. Жодної інформації в нас нема», – каже Андрій.

Андрій Лебедюк
Андрій Лебдюк

А от наречений Марії та рідний брат Владислава і Тетяни Андрій, що проходив службу в складі полку «Азов», в руках росіян перебуває з травня.

«Він був на території Азовсталі і як всі інші здався в полон у травні. Вже чотири місяці з ним немає зв'язку. Сьогодеі ми хочемо підтримати Мар’яну, адже опинилися в такій же ситуації як і її рідні», – розповідає наречена Марія.

Марія, Владислав та Тетяна
Марія, Владислав та Тетяна

Після флешмобу на гостей чекав фуршет, а також цікаві лекції для вагітних від трьох цікавих спікерів: доули, інструктора з підготовки до пологів та пренатального консультанта. Вони ділилися з жінками актуальною інформацією про пологи та материнство. На завершення відбувся розіграш призів від партнерів.

Наталія Райниш
Наталія Райниш

Довідково: Мар’яна Мамонова навчалась у Тернопільському медичному університеті, магістратуру закінчувала у Київській військово-медичній академії. За розподіленням її відправили служити у 36 окрему бригаду морської піхоти, 501 батальйону в Бердянську. Практично постійно до 24 лютого 2022 року вона перебувала у військових госпіталях у зоні воєнних дій з солдатами та пораненими. Повномасштабна війна застала дівчину в Маріуполі. Тоді вона разом з колегами та десятками цивільних переховувалися у металургійному заводі імені Ілліча та рятувала життя іншим. У квітні всіх, хто був на заводі, захопили в полон кадировці. Востаннє на зв’язок з рідними Мар’яна виходила 4 квітня.

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром