Луцька парафія відзначає престольний празник

16 Вересня 2022, 14:00
Фото ілюстративне 1343
Фото ілюстративне

Віряни православної церкви України вшановують ікону Божої Матері «Неопалима Купина», а луцька парафія відзначає престольний празник.

Вшанування відбувається 17 вересня. Про це йдеться на фейсбук-сторінці Волинської єпархії ПЦУ.

«Цього дня ми вшановуємо ікону Божої Матері «Неопалима Купина», а луцька парафія відзначає престольний празник», – йдеться в повідомленні.

Ікона
Неопалима купина, ХІХ століття
Чудесний образ показує подію, описану в старозавітній книзі Вихід (гл. 3, 4). Коли народ ізраїльський був ще в єгипетському полоні, Мойсей, що пас овець, повів отару далеко в пустелю і прийшов до гори Хорив. Він побачив янгола, який стояв у середині тернового куща, котрий горів, але не згорав, і почув голос Божий. 
 
Господь говорив із Мойсеєм про його призначення – вивести юдеїв із єгипетського рабства, нагородив його даром чудотворення і пророцтва, призначив йому в помічники брата Аарона.
 
Де те місце, котре у старозавітні часи називалося горою Хорив, єврейська традиція не зберегла. Із IV століття нашої ери його стали пов’язувати з горою Синай. Ця ж подія для християн є своєрідним символом: незгоряючий кущ став прообразом Богоматері, Яка залишилася «у Різдві і після Різдва» Дівою.
 
На іконі зображено в середині восьмикутної зірки Богоматір із Немовлям. Марія тримає однією рукою Ісуса, іншою – драбину (сходи) Якова, що є поєднанням земного і небесного. Зірка знаменує «неопалиму купину» – незгораючий терновий кущ. Найчастіше її зображають у вигляді двох перехрещених ромбів: червоного (символ полум'я) і зеленого (символ куща). Однак зустрічаються й одноколірні – червоні, золотаві тощо. По кутах розміщено знамення чотирьох євангелістів: орел, телець, лев, ангел.
 
Окрім традиційної, є інша ікона. На ній зображено пророка Мойсея з вівцями, що стоять біля палаючого куща, а поруч ангел. У полум'ї – образ Богородиці «Знамення» із медальйоном, на якому зображений Христос. 
«Радуйся, Благодатна, Купино Неопалима, що від вогненного спалення нас визволяєш», – співається в акафісті.
Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024