Луцькі медовари – найкращі пасічники світу

02 Вересня 2022, 11:05
Володимир Дмитрук та Антон Шотік на прес-конференції у Луцьку 3000
Володимир Дмитрук та Антон Шотік на прес-конференції у Луцьку

Луцькі пасічники Володимир Дмитрук та Антон Шотік перемогли на 47-му Світовому Конгресі «Апімондія-2022» та приїхали до рідного міста поділитися враженнями.

Переможці організували зустріч у «Медовій хаті». На ній була й присутня журналістка Район.Луцьк

Три нагороди вибороло Товариство «Українські медовари»: медак «П’янка вишня» Володимира Дмитрука здобув «золото», медівка «Медова ягода» Антона Шотіка – «бронзу», а Роман Войтків з Дрогобича виборов «золото» за медак «Кавовий».

Володимир та Антон займаються пасічництвом вже понад 20 років, тому були впевнені, що їхня продукція є однією з найкращих. 

«У 2008 році була створена громадська організація Гільдія медоварів України, яка зайнялася відродженням традицій виготовлення медових напоїв і впровадження культури їх споживання. Тобто наша основна мета відродити та навчити людей як правильно цим користуватися» – розповідає Володимир Дмитрук.

Наразі можна з впевненістю сказати, що виробництво, технологія, рецептура вже відпрацьована в Україні. Створили кілька підприємств з виготовлення цієї продукції. Тому українську галузь медоваріння відродили. 

Навіть представлені на конкурсі зразки були виготовлені на підприємстві «Українські медовари» в місті Дрогобич. 

Після того як медовари здобули багато українських нагород, вони вирішили перейти на нову платформу та почали представляти свою продукцію всьому світу. 

«Переможний медак «П’янка вишня» Володимир Дмитрук виготовляє із волинської вишні, якої минулоріч заготував більш як три тонни, та, звісно ж, меду. А от «Медова ягода» волинського майстра Антона Шотіка, яка цьогоріч отримала бронзову нагороду, уже ставала срібним призером попереднього конкурсу, але без уваги журі не залишилася знову. Медак «Кавовий» Романа Войтківа вперше брав участь в конкурсі і одразу «золото»» – розповідають медовари.

Про те як зустрічали українських пасічників Володимир Дмитрук і Антон Шотік розповідають з посмішкою. Кажуть, що приймали не просто «тепло», а «гаряче».

«Коли президент «Апімондії» оголосив, що сьогодні з нами присутня українська делегація, яка попри війну змогла приїхати, то нам почали голосно аплодувати. Коли ми вийшли в центральний павільйон та заспівали гімн України, то зібралося багато людей, які нас знімали та плакали. Також, ще одна приємна ситуація трапилася коли члени нашої делегації пішли у вишиванках до крамнички й продавчиня, запитавши їх чи вони з України, зробила для них шалені знижки», – каже Володимир Дмитрук.

Варто нагадати, що цьогорічна «Апімондія» мала проходити у росії, в Уфі. Проте президент Спілки пасічників України написав лист з проханням перенести місце проведення конгресу. На його звернення відгукнулися та перенесли конкурс до Стамбула.

«До найбільшого міста Туреччини ми привезли понад 50 короваїв, аби віддати їх делегаціям тих країн, які підтримують Україну у цей нелегкий час. Вони нам дякували, обіймали, плакали разом з нами, тиснули руки», – розказують пасічники.

Як зазначає Катерина Теліпська, начальниця Департаменту туризму та промоції міста, важливо підтримувати місцевих пасічників, адже саме вони представляють наше місто і область. Через це нас впізнають не тільки українці, а й іноземні туристи. Без продукції Володимира Дмитрука та Антона Шотіка неможливо уявити «медовий смак» Луцька.

Підсумовуючи медовари сказали, що не жалкують про поїздку до Стамбула, адже змогли гідно представити український народ та показати всім свою незламність. 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024