Луцькі лікарі врятували чоловіка з ботулізмом

27 Серпня 2022, 09:26
Ілюстративне фото 1238
Ілюстративне фото

У лікарні Луцька вилікували волинянина, що захворів на ботулізм після вживання домашнього паштету. 

Про це йдеться на сайті ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ».

Там зазначають, що мешканець Волинської області 1978 року народження звернувся до медиків та розказав, що 6 серпня йому різко стало погано.  В чоловіка почало двоїтися в очах та стало важко ковтати. Це сталося  через добу після вживання м’ясного паштету домашнього приготування, що ймовірно і стало причиною виникнення симптомів.

Пацієнта негайно направили в реанімаційне відділення міста Луцька. Хворий провів там 10 днів з діагнозом ботулізм харчовий, офтальмоплегічна форма (симптоми: порушення зору, двоїння в очах, порушення діяльності центральної нервової системи, утруднене ковтання). Стан пацієнта характеризувався, як важкий. Йому ввели протиботулістичну сиворотку.  25 серпня чоловіка виписали з лікарні. 

До слова, на Волині з початку року – це вже п’ятий випадок ботулізму. Що цікаво, 4 з них – через збудник, який виявили у домашній консервації, а один – потерпілий пов’язує через консерви промислового виробництва.

Читайте також: Профілактика ботулізму в умовах воєнного стану: що не варто їсти

 

Довідка: Ботулізм — це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини. Волинський ОЦКПХ МОЗ закликає громадян ретельно перевіряти їжу, котру плануєте їсти самі та в компанії. Уникати покупок вʼяленої риби на стихійних ринках, не споживати продукти, що мають давній термін чи неналежно зберігалися, наприклад, домашні консерви. Тож, якщо ви таки зʼїли щось із цього списку, то не ігноруйте симптоми отруєння і прислухайтесь до організму. Можливо, це ботулізм

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024