«Немає підстав не приймати до шкіл нещеплених дітей», – очільниця управління освіти Луцькради

21 Січня 2018, 09:45
Район запитав у експертів, чи можуть відвідувати колективи діти не імунізовані 2316
Район запитав у експертів, чи можуть відвідувати колективи діти не імунізовані

Епідситуація з захворюваністю на кір поставила питання про відвідування шкіл та дитсадків дітей, батьки яких відмовляються їх вакцинувати.

Район запитав у експертів, чи можуть відвідувати колективи діти не імунізовані і чи можливе їх відсторонення від занять.

«26 випадків захворювання на кір зафіксовано в Луцьку наприкінці 2017-го року. Зараз хворих в обласному центрі нема», – повідомила головний лікар Луцької міської дитячої поліклініки Оксана Лєщинська.

Проте, зважаючи на ситуацію в інших областях, проблема масової вакцинації дітей і надалі залишається актуальною, адже лише 46 відсотків луцьких школярів отримали дві необхідні дози вакцини від кору згідно з Національним календарем щеплень. Серед дошкільнят ситуація краща – щеплені 75%.

Оксана Лєщинська наголошує: не імунізовані діти наражають на небезпеку захворіти й інших. Тому, згідно із ЗУ «Про освіту», дошкільна освіта обов’язкова в Україні лише з 5 років, тому молодших дітей, які не отримали усіх необхідних щеплень за календарем, до дитсадків у Луцьку не приймають.

«Якщо батьки – категоричні відмовники, дозволу на відвідування дошкільних закладів не даємо. Однак, звісно, винятки є», – каже вона. «Враховуючи, що протягом останніх 7 років є суттєві перебої з надходженням вакцин, то ми враховуємо ситуацію, коли щеплення зроблені частково через нестачу вакцин. В такій ситуації розробляємо індивідуальний календар щеплень і допускаємо дитину в колектив».

Ситуація із захворюваністю на кір в Україні спонукала батьків до відповідальності, тож рівень вакцинації поступово зростає.

«Наприклад, лише за один день, 17-го січня, в кабінеті профщеплень дитячої поліклініки на вулиці Чорновола зробили 170 щеплень. Це – дуже багато, а отже, не уникнути черг, і персонал працює з перевантаженням. Тому, звісно, найкраще, коли щеплення дітям роблять в плановому порядку.

Варто пам’ятати, що про епідеміологічне благополуччя в територіальній громаді чи колективі можна говорити тільки тоді, коли 95 відсотків осіб – щеплені. І лише 5 відсотків – ні. В 5 відсотків входять діти, які мають тривалі або постійні протипокази, які мають досить серйозні проблеми зі здоров’ям, як правило, частина цих дітей не підлягає навчанню або навчається індивідуально».

Чи будуть і надалі діти без щеплень відвідувати школи? Зі слів очільниці управління освіти Луцької міської ради Зіновії Лещенко: «Безперечно, будуть».  Відмовити у прийомі до школи освітяни не мають підстав і прав, а також зобов’язані охопити шкільною освітою всіх дітей.

«Ми керуємося наказом Міністерства охорони здоров’я України 2011-го року зі змінами щодо профілактичних щеплень від 2014-го. Він обумовлює заходи щодо профілактичної роботи, дотримання вимог імунізації, але про те, щоб не приймати дітей до школи, на сьогодні таке питання не стоїть», – наголошує вона.

Проте юридичні підстави заборонити не імунізованим дітям відвідування занять на час несприятливої епідситуації все ж є. Так вважає адвокат Віталій Жуковський, аналізуючи Закон України «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення». 

«Стаття 7-ма цього закону регулює, що установи, підприємства та організації зобов’язані за поданням  санепідемстанції усунути від навчання осіб, які не пройшли в тому числі  щеплення, осіб, які контактували з хворими або ж хворі. Однак є одна велика поправка. Щоб звернутися з таким поданням, дійсно потрібно, щоб для цього були вагомі підстави. Якщо ситуація з захворюваністю буде критичною, лише тоді це можливо. Це не суперечитиме ЗУ «Про освіту», тому що такі заходи вживаються, щоб забезпечити право інших осіб на охорону здоров’я».

 

Лариса АНДРІЙЧУК

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром