Парковка, блокпост та комендантська година: правила поведінки водіїв під час війни

17 Серпня 2022, 12:01
Стоп контроль транспортних засобів 4672
Стоп контроль транспортних засобів
Війна та негативні соціальні наслідки, які вона потягла, повністю змінили життя українців, а також збільшили різноманіття ризиків для базових прав громадян на життя, здоров’я та майно. Це стосується і сфери дорожнього руху та експлуатації транспорту, безпека якої зазнала додаткових загроз.
 
Науковці науково-дослідного інституту вивчення проблем злочинності розробили пам’ятку «Правила поведінки учасників дорожнього руху під час війни». У ній міститься низка важливих і соціально корисних порад, здатних зберегти життя і знизити ризики для знищення майна громадян. З частиною цих правил пропонують ознайомитися журналісти Район.Луцьк, це поради щодо безпечного паркування автомобіля, поведінка водія під час комендантської години та правила поведінки на блокпосту.

Де паркувати автомобіль

Власний транспорт, за можливості зберігати на підземному паркінгу, який охороняється, у капітальному гаражі, або на автомобільній стоянці, оточеній з усіх боків міцним парканом чи будівлями. Залишення транспортного засобу на вулиці підвищує шанси його знищення або пошкодження від вибухів.

Читайте також: Порядок дій водія громадського транспорту під час повітряної тривоги

Комендантська година

Експлуатація транспортного засобу та будь-які переміщення пішки у межах одного або кількох населених пунктів мають відбуватися з дотриманням комендантської години. У Волинській області – це період з 23:00 до 5:00. 

Тому тривалі переїзди потрібно планувати заздалегідь, з запасом у 15 хвилин для уникнення можливих непорозумінь із працівниками Національної поліції та військовослужбовцями.

У разі порушення комендантської години патруль має право затримати, застосувати фізичну силу, спецзасоби і в окремих випадках, зброю. 

Яка передбачена відповідальність за порушення комендантської години

За невиконання законних вимог патруля порушнику комендантської години загрожує штраф, громадські чи виправні роботи, адміністративний арешт до 15 діб. У разі надання опору порушника можуть притягнути до кримінальної відповідальності й позбавлення волі до двох років. 

Читайте також: Де ховатися у Луцьку та районі під час повітряної тривоги. КАРТА

Як себе поводити на блокпосту

На блокпостах, на яких несуть службу військовослужбовці ЗСУ, слід поводити себе чемно, з повагою ставитись до їх вимушених прохань і вимог, надавати, за потреби, можливість оглянути салон та багажник авто. 

За 200 метрів до такого блокпоста рекомендується зменшити швидкість, водію тримати руки на кермі, не здійснювати різких рухів. У вечірній та нічний час доби потрібно вимкнути фари і увімкнути світло в салоні автомобіля. Не можна розмовляти телефоном, робити фото та знімати відео. При собі потрібно мати документи, що засвідчують особу (фактичні або ж у застосунку «Дія»).

Категорично забороняється продовжувати рух транспортного засобу всупереч вимогам про зупинку озброєних військовослужбовців. Це може бути розглянуто як спроба прориву диверсійно-розвідувальної групи, члени якої відповідно до законів воєнного часу підлягають затриманню і навіть фізичному знищенню. Краще у такий спосіб не здійснювати провокацій.

Читайте також: Тероборона та добровольчі формування громад: яка між ними різниця

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром