Від розваг до волонтерства: Адреналін Сіті – 13 років

12 Серпня 2022, 17:29
Адреналін Сіті 2425
Адреналін Сіті

Як і будь-який розважальний бізнес, культурно-розважальний центр «Адреналін Сіті» протягом останніх шести місяців зазнав чи ненайбільших змін за останні 13 років свого існування. 

Коли власники думали, що найбільшим потрясінням для центру став коронавірус, ніхто й здогадуватися не міг, що доведеться приймати ще кардинальніші рішення у 2022 році – коли величезна локація для розваг і відпочинку, яка вдосконалювалася протягом багатьох років,  в лічені дні перетворилася на потужний волонтерський хаб.

Журналісти Район.Луцьк вирішили дізнатися, як на тринадцятому році свого існування змінився відомий усім волинянам культурно-розважальний центр «Адреналін Сіті», та трішки занурились в історію закладу, адже саме в Адреналіні лучани отримували нові емоції, яких раніше шукали в більших містах. 

«Я відпочиваю, значить я живу» – під таким девізом 13 років працює комплекс.

Все почалося із заводу

На початку уже далеких 90-х на території нинішнього центру «Адреналін Сіті» випускали шкіркартон. Це було єдине підприємство на весь Радянський Союз, яке виробляло продукцію для взуттєвої промисловості: картонні устілки, закаблуки і синтетичну шкіру. 

Та саме з приходом Незалежності на ринок вийшов Китай, продукція стала неконкурентною. Акціонери прийняли рішення перетворити старий завод на розважальний центр. Ідея ця належить нинішньому голові ради директорів VolWest Group Віктору Корсаку.

Картинг – перша цеглинка розважального комплексу

Картинг-центр зразка 2009 року по суті був банерним містечком на території заводу. Це було унікальне місце, де лучани отримували нові емоції. Та менеджери розуміли, що однієї розваги замало, тоді й народилася концепція цілого закладу, де можна відпочити із сім’єю, розважитися з компанією, зайнятися спортом – місто розваг, емоцій та релаксації.

Луцька 3Д епоха почалася з «Аватара»

Кінотеатр з трьома залами відкрили у січні 2010 року. Першим фільмом, який побачили лучани в «Адреналіні» стала стрічка «Аватар». Це було справжньою подією для міста, адже кіно у 3 Д форматі раніше можна було побачити тільки у більших містах. Без сумніву, чи не усі лучани пам'ятають кінокафе, де тепер функціонує Бізнес-академія практичного менеджменту PMBA і розвиває тут конференц-сервіс.

Музей технічного прогресу

У 2013 році виникла ідея створити Музей технічного прогресу, де зібрали експонати десь за місяць. Все це була різноманітна техніка часів Радянського Союзу. Експонати шукали по селах Волині, давали оголошення в газеті й на радіо. Люди за винагороду приносили все, що тримали у гаражах, підвалах, на горищах.

Згодом до зразків радянського виробництва додали закордонні експонати. Фонди музею поповнюються й досі.

Арена для спортсменів

Ідея спорткомплексу в Адреналіні  виникла під час пошуку нових аудиторій. Розуміли, що у Луцьку – багато спортсменів, і вони потребують комфортних умов для тренувань та проведення змагань. Так з’явилося 5 тисяч квадратних метрів на другому поверсі колишнього заводу. 

Ігрове містечко для дітей

У Луцьку не вистачало великої розважальної зони для дітей, тому буквально за місяць 820 метрів квадратних перетворили на зону дитячих розваг: лабіринти, батути, сцена, ігрові автомати. У 2014 році дитячу зону підсилили комплексом «Кенгуру», який оснастили сухим аквапарком, що став першим в Україні. 

Щоб з’їжджати сухими гірками було ще краще, ніж по воді в Адреналіні вдалися до інновації: конструкції обробили силіконовим покриттям. 

Також улюбленими локаціями для дітей та підлітків стали найбільший в регіоні джампінг центр «Гравітація», «Лазертаг» та боулінг.

По всьому центру можна знайти й маленькі локації, такі як стрічковий лабіринт «Хамелеон», канатне містечко та інші цікавинки.

Місця для попоїсти

Чи не всі лучани пам'ятають арт-кафе «Стоп Кадр», який у 2011  році став одним з найбільших ресторанних закладів міста. Нині стіни закладу перетворилися на арт-коворкінг «Робітня» – 1000 метрів квадратних площі, обладнаної як для творчої, так і офісної роботи.

Через нинішню ситуацію у країні, більшість закладів харчування в Адреналіні тимчасово не працюють: серед них спорт-бар «10 дерунів», сімейний ресторан «Вандервілль», з картинами, що оживають, сучасний фуд-корт SPAR-кафе – демократичний заклад харчування у форматі «бістро», який створили на місці колишнього картингу.

Наразі працюють дитячі ресторанчики «Какаду» і «Кенгуру». А також музей-ресторація поліської кухні «Поліщук», який пережив декілька перевтілень: був і «Гарнізоном», і «Словограєм».

Від галереї до музею європейського зразка

Галерей сучасного мистецтва «Арт-кафедра» з 2015 року провела десятки виставок, творчих конкурсів, фестивалів, арт-форум, фестиваль сучасного урбаністичного мистецтва «Поліхрома». Але цей проєкт виріс з рамок виставкової діяльності і став поштовхом до відкриття потужного і єдиного нині в країні Музею сучасного українського мистецтва. Це не просто музей, а музейний комплекс, який займає величезні площі Адреналіну та є справжнім культурно-мистецьким простором.

Арт-хостел і готель

В березні 2019 року відкрили хостел на 101 ліжко-місце: від двомісних до багатомісних номерів. Але коли зрозуміли, що зупиняються й гості, які прибувають на різноманітні культурні, спортивні чи ділові події, і бажають взяти невеликий номер, виникла потреба у створенні готелю.

Волонтерський хаб

За останні 6 місяців розважально-культурний центр  «Адреналін Сіті» став одним із найбільших волонтерських хабів Луцька. 

На базі закладу сформували кілька осередків діяльності: Центр для біженців розмістили у колись бенкетному залі ресторану «Стоп Кадр». Арт-хостел «Адреналін» перетворили на сімейні помешкання для мам із дітьми. 

На складах мережі «Наш Край» працює повноцінний цех з виготовлення сухпайків та аптечок для бійців. У Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків щодня діє «Арт-батальйон», а на базі бізнес-академії PMBA проводять курс із тактичної медицини та бойової підготовки.

Арт-Батальйон

У Луцьку є багато митців та творчих людей, в тому числі які приїхали до міста. Тож в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків запустили  марафон «Арт-батальйон». 

Ініціатор марафону Віктор Корсак любить наголошувати:  мистецтво має не тільки пізнавальну, естетичну, комунікативну функції, а ще й компенсаторні та психотерапевтичні властивості. Вони відновлюють сили, дозволяють краще адаптуватися до складних умов навколишнього середовища та втішають. 

Спершу лучани, гості міста, люди, які мешкають у Центрі для біженців в Адреналіні щодня приходили на концерти, літературні зустрічі, вистави, перформанси та майстер-класи від творчих людей, які благодійно зголошувались це робити.

Нині Музей частково відновив свою основну роботу та проводить виставки, тому Арт-Батальйон відбувається тепер двічі на тиждень: щопонеділка та щосереди. Та організатори запевняють, що марафон діятиме до Перемоги.

Читайте також: Арт-Батальйон: як у Луцьку лікують мистецтвом

Центр для біженців

Де колись був усім відомий «Стоп Кадр» зробили тимчасовий Центр для біженців. Столи розсунули і на підлозі впорядкували аж 200 ліжкомісць. У Центрі цілодобово почали працювати волонтери, готові надавати усю необхідну допомогу. Людям почали пропонувати безкоштовне триразове харчування, медичну та психологічну підтримку, юридичні консультації. 

Читайте також: У Луцьку запустили центр допомоги біженцям

Хостел 

На потреби мам із дітьми, які втікають від війни, віддали арт-хостел «Адреналін». В ньому 110 ліжкомісць. У хостелі є кімнати, де живуть з кішками чи собаками. Якщо немає вільної кімнати, то попередньо обов’язково узгоджують з іншими людьми, чи ті не проти тварин.

В хостелі є своя їдальня, на кухні завжди є чергова, яка може допомогти.Також тут функціонує  пральня, де крім постільної білизни перуть одяг біженцям. На загальному коридорі є  душові, користуватись якими можуть усі.

Читайте також: Безперервний конвеєр допомоги: луцький «Адреналін» трансформували на цілодобовий волонтерський хаб

Тактична медицина

Одноденний курс «Тактична медицина та бойова підготовка» проводять на базі PMBA з третього дня війни. Інструктори навчають першої домедичної допомоги в умовах війни, засадам виживання, а також надають практичні навички з володіння зброєю. Зробити кілька пострілів з автомата Калашникова тут теж можна, як і кинути «бандерівське смузі». Все для того, щоб бути готовими дати відсіч ворогу.

Читайте також: Маленький госпіталь на плечах: розпаковка тактичного рюкзака для бойового медика від VolWest Hub. ВІДЕО

Курс створили на основі медичних стандартів, посібника бійців «Азову» з тактичної медицини та на досвіді багатьох інструкторів, які брали участь у бойових діях.

Також налагодили виробництво сертифікованих турнікетів, шин європейського зразка, шиють м'які ноші. Волонтери збирають аптечки та тактичні медичні рюкзаки для наших захисників та військових медиків. 

Читайте також: В «Адреналін Сіті» виготовляють сертифіковані турнікети

Нещодавно волонтерський VolWest Hub розпочав краудфандингову кампанію – збір коштів на аптечки, турнікети, тактичні рюкзаки, які виготовляє, комплектує та передає з Луцька на передову. Волонтери поставили перед собою амбітну ціль – зібрати понад мільйон гривень для того, щоб допомогти рятувати життя військовим на передовій. 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром