Рейди школами Луцька: як облаштовують укриття для учнів

11 Серпня 2022, 09:12
Укриття 3135
Укриття

Не за горами новий навчальний рік і в школах Луцька активно готуються до його початку. Однак, традиційне фарбування підлоги, переклеювання шпалер та прання фіранок нині далеко не на першому місці. Цьогоріч завданням номер один для керівників освітніх закладів є облаштувати укриття, куди під час повітряних тривог спускатимуться учні та вчителі. Адже навчання в очному режимі розпочнуть лише там, де це дозволяє безпекова ситуація. Зокрема, обов’язкова умова – наявність укриттів.

Журналісти Район.Луцьк відвідали укриття однієї з найстаріших та найновішої школи обласного центру Волині, а також сходили в рейд зі спеціальною комісією, яка інспектує сховища навчальних закладів.

Стільці з піддонів та понад тисяча місць: укриття в ліцеї №27


Ліцей №27, що на вулиці Олеся Гончара, 5 – наймолодша школа в Луцьку. Її відкрили у 2018 році. Однак, під час будівництва, спеціальне укриття в закладі не запланували. Тому, на початку повномасштабного вторгнення почали переобладнувати в нього підвальне приміщення, яке раніше використовувалося з господарською метою, розповідає заступниця директора Оксана Крутова.

«Ми виділили під укриття п’ять великих залів нашого підвалу. Їхня загальна площа складає 800 квадратних метрів. Згідно з нормами ми можемо розмістити там близько 1300 осіб. А в школі навчається майже 1 100 дітей. Тому, місця вистачить всім», – каже жінка.

Оксана Крутова
Оксана Крутова

Під укриття переобладнали саме ті зали підвалу, в яких є два виходи. Адже, саме це є одною з основних вимог міністерства.

Нині, ремонт шкільного сховища – у самому розпалі. Підлогу тут вистелили крупним щебенем, аби під час дощу не утворювалися багнюка. В частину залів вже занесли парти, лавки та стільці. Частину місць для сидіння в школі самотужки зробили з дерев'яних піддонів. Нині в укритті обладнують санвузли і встановлюють рукомийник.

«Коли в нас відновилося онлайн-навчання, то вчителі працювали в школі і під час повітряних тривог спускалися в підвал. Тому, якщо з 1 вересня діти підуть в школу, то в підвалах ми будемо теж проводити уроки під час тривог», – розповідає Оксана Крутова.

Вхід у сховище в навчальному закладі знаходиться на вулиці. Однак, в школі вже розробили план евакуації. Тому, кожен клас матиме чіткий шлях для переходу в укриття.

Нова вентиляція та ніякого тренажерного залу: укриття в школі №2

Луцька школа №2, що знаходиться на вулиці Львівській, 28 – одна із найстаріших в місті. Її заснували в далекому 1944 році, а віддали в експлуатацію у 1956 році. Однак, такий вік навчального закладу має свої переваги, адже у школі – що було обов’язково в ті часи – передбачили протирадіаційне укриття. Воно може вмістити близько 120 осіб, розповідає заступник директора Сергій Кримчук.

«Приміщення ми вже укомплектували стільцями та лавами. А кілька тижнів тому встановили тут нову вентиляцію, придбали двигуна. Стара система була вже непридатна для використання. Скоро будемо проводити також сантехніку. Вже встановили унітаз, на черзі ще умивальник», – каже завуч.

Сергій Кримчук
Сергій Кримчук

На тимчасове укриття перетворили також приміщення колишнього гардероба, в якому обладнали близько 150 місць для сидіння. До війни тут хотіли облаштувати тренажерний зал та поставити тенісні столи. Місцева влада навіть встигла профінансувати нові шафки, де учні могли б залишати свої речі. Однак, збутися планам, завадила війна.

Це сховище майже готове до використання. Нині, тут вже завершують косметичний ремонт. В планах – повісити в приміщенні телевізори, які допоможуть учням як навчатися, так і відволіктися під час повітряних тривог, переглядаючи розважальний контент, розповідає Сергій Кримчук.

«В своїх укриттях ми можемо розмістити близько 300 осіб. Взагалі, у школі є тисяча учнів. Але ми будемо навчатися змінами, а частина школярів перебуватиме на дистанційному. Тому, в разі повітряної тривоги, тут зможуть легко поміститися і діти, і вчителі, і техперсонал, які перебуватимуть в школі. В обидва укриття можна потрапити, не виходячи з приміщення», – каже пан Сергій.

Встановили в освітньому закладі також новеньку систему оповіщення. Після повідомлення про тривогу вчителі будуть вести дітей в укриття, черговий персонал робитиме контрольний обхід по класах та коридорах, а потім сам направлятиметься в сховище.

Укриття в школах Луцька активно інспектують

Нині, укриття в школах Луцька активно інспектують як представники місцевої влади, так і різні служби. Зокрема, заклади освіти пильно перевіряють надзвичайними. У середу, 10 серпня, вони разом з журналістами відвідали школу №25, що розташована на вулиці Федорова, 7.

Тут укриттям слугуватиме підвальне приміщення, у якому в мирний час був тир. З початку повномасштабного вторгнення в підвал, під час повітряних тривог, приходили жителі навколишніх будинків. В укритті досі не прибрали їхні спальні місця, адже зробити це школа поки немає права, розповідає заступниця директора Ольга Семенюк.

«Поки що ми тут лише прибираємо. Розгорнути ремонтні роботи не можемо. Загалом, укриття розраховане на 650 осіб. Оскільки учнів в нас вдвічі більше, ми будемо проводити навчання в дві зміни. Ми вже проводили навчальну евакуацію. Діти приходили в укриття упродовж 5-7 хвилин», – розповідає пані Ольга.

Ольга Семенюк
Ольга Семенюк

Сховище відповідає всім вимогам, тому головний фахівець сектору цивільного захисту Луцького райуправління ДСНС Роман Андрієвський рекомендує його для укриття дітей. Він розповідає, що під час перевірки звертає увагу на низку факторів.

«Учні в укритті повинні перебувати упродовж 48 годин. І вони в цей час повинні бути забезпечені всім необхідним. В першу чергу – це місця для сидіння, питна вода, туалет, а також первинні засоби пожежогасіння. В укритті має бути аптечка та шанцевий інструмент, тобто ломи та лопати, які допоможуть розгребти завали. Обов’язково мають бути два евакуаційні виходи», – каже Роман.

Роман Андрієвський
Роман Андрієвський

Представник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення у Луцькій міській раді Ігор Васяк каже, що на території громади є понад 40 шкіл. Однак, не всі вони отримали рекомендації від інспектуючих комісій.

«Якщо укриття школи не відповідає вимогам, то дітей водитимуть в укриття, яке знаходиться не далі ніж за 50 метрів від навчального закладу. Але зазвичай, в школах все добре. Важча ситуація в дитсадочках», – розповідає чиновник.

Ігор Васяк
Ігор Васяк

Комісія може лише дати свої рекомендації. Остаточне рішення про можливість чи неможливість функціонування укриттів будуть вирішувати у Волинській облдержадміністрації.

 

 

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром