Тероборона та добровольчі формування громад: яка між ними різниця

08 Серпня 2022, 15:43
Сили територіальної оборони 11993
Сили територіальної оборони

Багато українців з початку повномасштабної війни й досі мають хибні поняття тероборони та добровольчих формувань територіальних громад, часто називаючи усіх тер оборонівцями.

Журналісти Район.Луцьк попросили прес-секретаря Волинської окремої бригади ТрО Сергія Хомінського, щоб він чітко пояснив у чому ж різниця. 

Сили територіальної оборони – це окремий вид військ у складі ЗСУ, як будь-які інші війська.

«Не коректно казати, хоча це і досі трапляється: «ЗСУ і ТрО». Це все одно, що говорити: «ЗСУ і ДШВ» (десантно-штурмові війська). ДШВ – це складова збройних сил, так само й ТрО є складовою ЗСУ», – каже Хомінський.

В кожній області створено окрему бригаду територіальної оборони, в окремих регіонах таких бригад створено по кілька.

Військовослужбовці ТрО – такі ж військові, як і інші. Вони приймають присягу, носять форму ЗСУ, мають військові звання та отримують зарплату.

Часто сили територіальної оборони плутають із ДФТГ (добровольчі формування територіальних громад), називаючи будь-яку людину у піксельній формі тер оборонівцем. Але участь в таких добровольчих формуваннях по суті ні до чого не зобов'язує.

«Це трошки інша історія. У ДФТГ можна перебувати, не приймаючи присягу на вірність українського народу, немає системи армійських звань. За великим рахунком - звідти можна піти, розірвавши укладений контракт. Якщо ж ти військовослужбовець ЗСУ – розвернутись і піти ти не маєш жодного права», – пояснює прес-секретар.

За словами Серія Хомінського, якщо людину мобілізували, то вона зможе покинути службу лише після перемоги та підписання президентом України указу про демобілізацію. Якщо людина підписала контракт зі збройними силами, то після закінчення цього контракту – але не раніше закінчення війни.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром