Як у луцькій бібліотеці переселенці вивчають українську мову

04 Серпня 2022, 15:41
Заняття з української мови 1858
Заняття з української мови

У Бібліотеці-філії № 10 Луцької міської Центральної бібліотечної системи проводять заняття з української мови для внутрішньо переміщених осіб.

Черговий урок відбувся у четвер, 4 серпня. Побувала на ньому і журналістка Район.Луцьк.

Проводить заняття практикуюча вчителька з луцької школи № 10 Галина Тур. В коментарі вона зазначила, що цей курс започаткували в червні. Його планували організувати його всього двічі.  Однак на першому занятті стало зрозуміло, що проєкт буде довготривалим.

«Ми зустрічаємося щотижня. Спілкуємося не тільки на мовні теми чи обговорюємо правила граматики. Ми говоримо і про українське відродження, вчимо літературу й різні етапи історії, згадуємо про наших письменників, їхню долю», – зазначила Галина.

Читайте також: У Луцьку з переселенцями «прокачують» українську

Галина Тур
Галина Тур

Є люди, які відвідують заняття постійно. Однак, щоразу долучаються і нові обличчя. Юрій Сисоєв приїхав в Луцьк два місяці тому з Лисичанська. Чоловік побував уже на чотирьох уроках української мови. Каже, в рідному місті говорив лише російською.

«Мені дуже подобається Луцьк: чудове місто, чудові люди. Але я розумію, що ті, хто приїхали сюди, вносять певний дисонанс. Тому, ми вирішили, що будемо працювати над собою. Є така приказка: не ті українці, в кого батьки українці, а ті – в кого діти українці. А наші діти не говорять українською. Ми над цим теж працюємо», – каже Юрій.

Читайте такожУ луцькій бібліотеці складають сухпайки для українських військових

Юрій Сисоєв
Юрій Сисоєв

Тим часом Галина Тур розповіла, що не варто засуджувати або агресивно ставитися до евакуйованих, які неідеально говорять українською і вживають русизми.

«В мене велика відраза від усього російського. І коли я йшла на перше заняття, то була налаштована радикально. Але, спілкуючись з тими людьми, я зрозуміла, що змушувати та засуджувати – це останній метод, яким ми повинні користуватися. Ми повинні лише підтримати», – зазначила педагогиня.

Відбуваються уроки щочетверга. Відвідувати їх можуть як внутрішньо переміщені особи, так і лучани.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром