Де ховатися у Луцьку та районі під час повітряної тривоги

03 Серпня 2022, 16:40
Укриття 3101
Укриття

Щодня Генштаб нагадує, що на Волинському напрямі залишається загроза ракетних обстрілів, та зважаючи на відносно спокійну ситуацію у місті, більшість лучан нехтують сигналами повітряної тривоги.

Військові, очільники міста та області, просять під час сигналу сповіщення загрози з повітря, ховатися в укриття – це може врятувати життя. Днями у патрульній поліції нагадали адреси захисних споруд та укриттів.

Журналісти Район.Луцьк створили гугл-мапу «Укриття міста Луцька» за списком цих бомбосховищ. За допомогою карти, лучани та гості міста можуть знайти та прокласти оптимальний маршрут. 

Також існує карта із детальними розташуваннями усіх типів укриттів у Луцьку та Луцькому району.

Якщо поруч немає укриття

На більшості будівель міста: установ, магазинів, кафе, аптек, на вході у приміщення є інформація з адресою щодо найближчого укриття. Якщо людина знаходиться вдома і знає, що захисна споруда відсутня в районі розміщення будинку, то необхідно використовувати для укриття підвальне приміщення, підземну парковку. У разі і їх відсутності, представники Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення радять укриватись в підвальному приміщенні сусіднього або найближчого будинку.

Також укриття є у луцьких школах, облаштування яких мають завершити до 8 серпня. 

Правило двох стін в будинку

Правило двох стін описує безпечне приміщення в будинку, в якому можна сховатися від пострілів і вибухів. Між людиною і вулицею має бути як мінімум дві стіни. Перша стіна бере на себе силу вибуху – в такому випадку зруйнуватися може вікно або вся стіна. Друга стіна бере на себе осколки, які летітимуть від першої.

Таким чином, найбезпечнішим місцем в будинку є кімната за двома стінами від вулиці без вікон. Це може бути коридор, передпокій або ванна, якщо вона знаходиться всередині квартири. 

Найнебезпечніші кімнати – бічні. Також небезпечно на верхніх поверхах.

Чи безпечно на сходових клітках – залежить від типу будинку. Монолітно-каркасні будинки мають сильні стіни і багато арматури, в них можна ховатися на сходовій клітці або в під'їзді. Панельні будинки не стійкі, тому в них кращий ефект двох стін.

Як діяти вчителям у школі під час повітряної тривоги 

У випадку сигналу небезпеки Міносвіти радить робити так:

  • Відповідальна особа вмикає наявну систему оповіщення закладу. 
  • Вчитель сповіщає учнів про загрозу, а батьків – про переміщення дітей до укриття.
  • Необхідно організувати пересування двома колонами в приміщенні класу та швидко залишити кабінет.
  • Для супроводу початкових класів можуть бути залученні помічники.
  • Для швидкого надання медичної допомоги має бути залучений медичний працівник. 
  • Відповідальні особи після оголошення сигналу оповіщення мусять перевірити всі приміщення закладу на відсутність у них учасників освітнього процесу та працівників закладу, по завершенню перевірки прямувати до найближчого укриття.
  • Учні, які знаходяться на подвір'ї закладу, під час сигналу оповіщення повинні самостійно рухатися до найближчого укриття фонду захисних споруд. 
  • У середині захисної споруди відповідальні особи повинні допомогти учасникам освітнього процесу швидко та спокійно зайняти місця. 
  • Під час перебування в захисній споруді вчителі та відповідальні особи здійснюють необхідну підтримку, заходи для комфортного та спокійного перебування в укритті. 
  • Після завершення небезпеки та оголошення про відбій тривоги, вчителі та відповідальні особи слідкують за тим, щоб вихід усіх учасників освітнього процесу з укриттів здійснювався колонами або групами. 
  • Під час переміщення до укриттів необхідно врахувати наявність інклюзивних груп і класів. У випадку присутності дітей з ООП – попередньо проводити з ними навчання та бесіди, передбачити швидке та спокійне переміщення до укриття, спеціальне місце та заходи, що будуть здійснюватися в укриттях для максимального залучення до них дітей з ООП.

Читайте також: Застосунок «Повітряна тривога» попереджатиме про п'ять типів небезпеки

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром