Невиліковно хворим дітям допомогу надає виїзна бригада

08 Лютого 2016, 11:29
2693

На сьогоднішній день у місті зареєстровано близько 350 дітей, які мають невиліковні захворювання та потребують паліативної допомоги, більшість із них перебувають удома під наглядом батьків.

Влітку 2015 року Благодійний фонд «СТОПРАК» спільно з міжнародним фондом «Відродження» створили першу на Волині міждисциплінарну виїзну бригаду дитячої паліативної допомоги «Хоспіс вдома».

Президент БФ «СТОПРАК» Марія Адамчук розповіла, що раніше фонд допомагав дітям, які хворіють на рак. Зараз ця системна робота добре налагоджена, а тому «СТОПРАК» вирішив взятися за ще один важливий напрямок роботи – паліативну допомогу.

«Коли проблема замовчується, то на неї ніхто не звертає уваги. Допомога важкохворим діткам – дуже складна річ, адже тут потрібно зважати не так на медичний як на соціальний та психологічний моменти», – зазначила Марія Адамчук.

Однак вона переконана, що виїзна бригада допомагатиме родинам, які сам на сам опинились з великою бідою.

Бригада діє на базі «Луцького центру  первинної медико-санітарної допомоги».  До її складу входять два лікарі, дві медсестри та психолог. Також на соціальних засадах працює духівник – отець Борис.

Заступник головного лікаря з економічних питань КЗ «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги» Тетяна Пасічник розповіла, що на сьогоднішній день створення мультидисциплінарних бригад є дуже актуальним.

«З Благодійним фондом «СТОПРАК» ми співпрацюємо близько трьох років. Марія Адамчук нам всіляко допомагає. За підтримки фонду наші лікарі їздили у Габсбург на навчання. Крім того, учасники виїзної бригади проходили стажування в Івано-Франківську і коли приїжджали до Луцька, ділились досвідом зі своїми колегами», – зауважила Тетяна Пасічник.

Для здійснення виїзних обстежень дітей, які проживають за межами міста, «Луцький центр  первинної медико-санітарної допомоги»  надає обладнаний відповідно до санітарних норм транспорт. Перед виїздом лікарі складають графіки роботи, які попередньо узгоджують з батьками. Проте багато сімей відмовляються від допомоги психолога , бо не до кінця розуміють його основні обов’язки. Дуже часто плутають з психіатром, тому, як наслідок, їх складно переконати у тому, що це нормальне явище і кожна людина інколи потребує порад та підтримки зі сторони фахівця.

«Як правило діти проживають в хороших сім`ях, де батьки навчились самостійно справлятися, проте інколи вони потребують порад психологів. Ми прагнемо показати, що ці діти не забуті і ми хочемо їм допомогти. Кожна мама і тато прагнуть бачити свою дитину щасливою та здоровою», – зазначає психолог виїзної бригади.

Медсестра виїзної бригади Наталія Лущинська розповідає, що роботою бригади батьки задоволені.

«Приємно бачити, що твоя робота приносить результат. Батьки раді, що ми приїжджаємо, даємо свої рекомендації та підтримуємо морально. У наші обов’язки входить: зробити крапельницю, уколи, дати рекомендації. Наприклад, якщо є лежачі дітки, то ми розповідаємо рідним, що потрібно робити, аби не було пролежнів», – ділиться Наталія Лущинська.

Серед пацієнтів виїзної бригади є особливий хлопчик Максимко Логвін. Лікарі поставили йому діагноз ДЦП. Через ускладнення дитина не може нормально пересуватись. Хлопчик переніс більш як десять операцій. Бабуся Лідія разом з ним ходить до школи, сидить на уроках, водить на лікувальні вправи.

Кожного дня відвідує Максима медсестра Валентина Мудрик. Вона розповіла, що дитина дуже оптимістична. Хлопчик працює над собою і має велику надію на те, що буде ходити.

По закінченню проекту бригада надалі продовжуватиме роботу на благодійних засадах.

Ірина БОНДАР

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром