«Ми вирішимо питання неприємних запахів»: на луцьких очисних запрацювало нове обладнання

28 Липня 2022, 16:53
Очисні у Луцьку 2057
Очисні у Луцьку

На очисних спорудах Луцькводоканалу у Липлянах почався процес постійної експлуатації мобільної системи зневоднення осаду. Усі пусконалагоджувальні роботи уже завершено, працівники вийшли на робочі параметри.

Про це повідомили на сайті міської ради.

Перший заступник директора Луцькводоканалу Святослав Дмитроца розповів, що Луцьк — одне з перших міст в Україні, яке придбало таке обладнання. Установка призначена для пришвидшення зневоднення залишкового мулу, який утворюється в результаті роботи очисних споруд. 

Раніше надлишковий мул скидали на мулові карти, що розташовані на 16 гектарах землі просто неба. Тепер – дегідратор за годину осушує ту кількість ґрунту, яку б сушили на полях два роки. Очищений мул відразу вантажать на автомобілі та вивозять на полігон твердих побутових відходів у Брище для рекультивації.

Читайте також: У Луцьку розповіли, як вирішать проблеми з очисними спорудами міста

Луцький міський голова Ігор Поліщук повідомив, що від роботи цього дегідратора місто отримає суттєвий фінансовий ефект.

«Установка коштує 15 мільйонів гривень та придбана в лізинг. Ми будемо економити кошти, адже процес вивезення та осушки мулу на сьогодні вартує 5 мільйонів гривень на рік. При цьому використовувалась вантажна техніка. Ця ж установка відділяє воду та видає відразу суху фракцію мулу, яку вивозять за межі очисних споруд на різні потреби, в тому числі використовують як добриво. Завдяки їй з процесу роботи очисних споруд ми виключаємо мулові карти. А вони на сьогодні є основним джерелом неприємних запахів, які утворюються внаслідок роботи очисних споруд. Тому виключивши мулові карти, ми вирішимо питання неприємних запахів», – сказав міський голова.

Читайте також: До Луцька приїхали керівники водоканалів України

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024