Канонічні і не зовсім: у Луцьку діє виставка сучасного іконопису

27 Липня 2022, 16:00
Виставка іконопису 2283
Виставка іконопису

У Луцьку відкрили виставку ікон та сакрального мистецтва. Це роботи з міжнародних пленерів, що відбувалися на Волині упродовж дев'яти років.

Презентація відбулася 26 липня в Музеї волинської ікони. Побувала там і журналістка Район.Луцьк.

У 2011–2019 роках в інтеграційному центрі села Замлиння на Любомльщині відбувалися міжнародні пленери з іконопису. Під час них професійні художники створили близько півтисячі ікон і творів сакрального мистецтва. Близько 80 з них і представили на виставці в Луцьку.

Голова Волинської організації національної спілки художників України Володимир Марчук зазначив, що подібних пленерів в Україні більше не існує.

«Частина художників у нас з України, а частина – з Польщі. Серед українців, здебільшого, студенти Львівської та Київської академій. Митці наші належать до різних конфесій. Є і православні, і римо-католики, і греко-католики», – розповів пан Володимир.

Читайте також: «Ікона – це воля», – Лев Скоп провів лекцію у Луцьку

Володимир Марчук
Володимир Марчук

До слова, дошки  під майбутні ікони на усі дев'ять пленерів виготовляв лучанин Михайло Штик. Три тижні тому чоловік загинув на війні проти російських окупантів, на яку пішов добровольцем у перший день повномасштабного вторгнення. На виставці є представлена ікона його доньки.

Роботи неодноразово експонувалися в Луцьку та інших містах України, а також у Польщі. Всього за час дії проекту відбулося близько 70 виставок. Всі ікони, створені під час пленерів, є втіленням сучасного мистецтва. Деякі з них зберегли трохи більше канонічності, однак більшість – зовсім не нагадують традиційні образи.

Читайте також: «Вони стріляли їй в голову і серце», – Лев Скоп про мурал Богородиці в Станиці Луганській

Завідувачка музею Тетяна Єлісєєва зазначила, що на початку війни всі експонати, включно з чудотворною іконою Холмської божої матері, перемістили в сховище. Тому ця виставка частково повернула музей до звичайного життя. 

«Ця виставка не випадкова. Ми не тільки прдставляємо мистецький доробок. Це перш за все наша вдячність польському народові і керівництву польської держави за ту величезну допомогу, яку має Україна в боротьбі з ворогом»,– говорить пані Тетяна.

Тетяна Єлісєєва
Тетяна Єлісєєва

Переглянути виставку можна в робочі години музею упродовж найближчих тижнів. Ціна вхідного квитка становить 40 гривень для дорослого, 20 гривень для дитини.

Організатори виставки: Генеральне консульство РП у Луцьку, Інтеграційний центр «Замлиння», Волинська організація Національної спілки художників України та Музей волинської ікони.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром