Владика Михаїл вперше відвідав церкву в Білостоці, яка нещодавно приєдналася до ПЦУ

24 Липня 2022, 16:59
Владика Михаїл у Білостоці ФОТО 2609
Владика Михаїл у Білостоці
Митрополит Луцький і Волинський Михаїл відвідав парафію села Білосток Луцького районного деканату, яка в травні приєдналася до Православної церкви України.
 
Про це повідомили на сторінці Волинської православної єпархії.

У проповіді архіпастир говорив про важливість відповідальності. Не варто нарікати на життя, якщо ти нічого не змінюєш в ньому. Варто жити за законами держави, совісті і моралі. Та нести відповідальність за свої вчинки.

Божественну літургію у переддень спомину Рівноапостольної Ольги із високопреосвященним правили: декан Йоано-Богословського округу протоієрей Валерій Владика, настоятель протоієрей Юрій Хлопецький та інше духовенство цього благочиння. 
 
Нагородили активних парафіян архієрейськими благословенними грамотами і провели традиційну хресну ходу навколо храму.

Довідково: Білосток у XVI столітті належав до українського роду Білостоцьких, а у XVII – до Гулевичів. У 1636 році земський писар Семен Гулевич, а згодом єпископ Перемиський і Самбірський Сильвестр (Гулевич-Воютинський), заклав монастир з церквою Архістратига Михаїла. Її настоятелем став ієромонах Іов Кондзелевич, відомий іконописець. У 1776 році в монастирі засновано школу і василіанську семінарію. Після ліквідації унії у 1839 році, монастир зачинили, а монастирський храм став православним. З 1843 по 1863 роки при ньому діяла духовна семінарія.
 
Божий дім тут – це тринефна (нефи, або нави – поздовжня чи поперечна частина простору між колонами) базиліка, збудована в стилі бароко. Церква мала унікальний іконостас, розписаний у XVII–XVIII століттях Іовом Кондзелевичем, і який після Другої Світової війни передали до Національного музею Львова
 
Ще в храмі знаходилася чудотворна ікона Білостоцької Богородиці, яка завжди рятувала людей від різноманітних бід. У 1995 році церкву пограбували, винесли святині, у тому числі й чудотворний образ та Євангеліє.
 
Храм побудований поблизу джерела, яке називали «білим стоком», оскільки вода в ньому через поклади крейди мала білий колір. Отці церкви стверджували, що за своїми властивостями вона не поступається джерелу Святої Анни, що поблизу Почаєва (в селі Онишківці).
 
Оповідали також, що колись із джерела пив воду князь Володимир Великий. А гетьман Богдан Хмельницький любив біля нього зупинятися.
Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром