Старе місто: депутати відмовили в оренді землі, де колись була унікальна церква

07 Лютого 2016, 11:22
2113

Житлово-офісний комплекс, який вже роками намагаються звести на вулиці Драгоманова, 15, так і залишиться недобудованим, адже депутати міськради не поновили договір оренди землі ТзОВ «Луцькміськбуд».

Проект рішення Про відмову ТзОВ «Луцькміськбуд» у поновлені договору оренди землі для будівництва та обслуговування житло-офісного комплексу на вулиці Драгоманова, 15 (площею 0,1451 гектара) депутати розглянули під час другого пленарного засідання третьої сесії міської ради, 5 лютого, пише Інформаційне агентство «Волинські новини».

До слова, саме тут ймовірно знаходилася одна з унікальних культових споруд Луцька – церква Іоанна Хрестителя ХІІІ-ХVІ століття.

Нагадаємо, що свого часу цю земельну ділянку виділили в оренду Марії Поцілуй, яка є матір’ю нардепа Сергія Мартиняка. Згодом орендар цю ділянку віддав в суборенду ТзОВ «Луцькміськбуд», засновником якого є Тихін Павлюк – депутат Луцької міської ради у 2006-2010 роках від фракції БЮТ.

Читайте також: Драгоманова: порятунок будинку Косачів чи відмивання грошей

Там же під час початку ремонтних робіт були віднайдені давні підземелля, які зруйнували, засипали будівельним сміттям і встановили туалет.

Ймовірно, на цій ділянці розташовувалася дерев’яна тризубна церква Іоанна Хрестителя (на фото нижче – пропозиція по відбудові храму одного із засновників історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» Р. Метельницького).

Це був один із кількох храмів (поряд із Покровським, Лазарівським та Якубським), які стояли на кутах Ринку. Існує припущення, що цей храм був цеховим для шевців, адже поряд із ним розташовувався шевський район Луцька.

На ділянці вже довгий час ніхто не веде жодних робіт. Відтак, управління земельних ресурсів підготувало проект рішення про відмову у поновленні договору оренди, яке й винесли на розгляд сесії.

Зі слів начальника управління земресурсів Сергія Шабали, ТзОВ «Луцькміськбуд» оформило на цій ділянці незавершене будівництво зі ступенем готовності 4%. Хоча жодних робіт там ніхто й не починав.


За такою ж схемою цим же підприємством вже була оформлена ділянка на вулиці Кафедральній, 13. Забудовник зареєстрував підвали XVІI століття як незавершене будівництво з готовністю 3%, про що йдеться в довідці Державного реєстру нерухомого майна.

Депутати підтримали проект рішення про відмову продовження оренди згаданої ділянки і доповнили його пропозицією депутата Павла Данильчука доручити юридичному управлінню і відділу культурної спадщини підготувати лист, в якому обґрунтувати завдані збитки і звернутися до правоохоронних органів.

Однак, це звернення може не дати результату. Адже прокуратура області на прохання перевірити законність оформлення підвалів на Кафедральній, 13 відповіла, що робити цього не буде, оскільки не має таких повноважень.

Читайте також:

Роботи на Кафедральній не ведуть, – депутат міськради Микола Собуцький

Старе місто: через проблемну оренду руйнується пам’ятка 17 століття

Ще трохи часу і на Кафедральній не буде що музеєфіковувати, – депутат міськради

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром