На три роки умовно засудили лучанку, яка планувала займатися антиукраїнською діяльністю

03 Липня 2022, 16:30
Ольга Саган 1928
Ольга Саган

Жінку, яку збиралась займатися на Волині антиукраїнською діяльністю, засудили на три роки умовно. Нею виявилась відома у Луцьку прихильниця «руского міра».

Йдеться про лучанку Ольгу Саган, – пишуть Волинські Новини.

Свого часу Ольга Саган очолювала так званий «Російський культурний центр імені Віктора Черномирдіна», час від часу продукувала скандальні новини про те, як на Волині придушують російськомовне населення.

Певний час Ольга Саган навіть працювала у Волинській обласній раді: була радницею голови облради Анатолія Грицюка. Була організатором міжнародної конференції «Гоголь і світ», на яку мав приїхати відомий російський дипломат, надзвичайний і Повноважний Посол РФ в Україні Віктор Черномирдін. Однак він не приїхав. Пізніше, після його смерті, Саган проводила вечір пам’яті Черномирдіна в Луцьку.

Ольга Саган у 2010-му разом зі скандальним нардепом-регіоналом Вадимом Колесніченком воювала за «культурно-языковое равноправие», входила до координаційної ради однойменної організації. Активно підтримувала Вадима Колесніченка, коли він у 2012 возив регіонами скандальну виставку «Волинська різня: польські та єврейські жертви УПА».

У травні 2014 жінка закликала лучан йти на меморіал з георгіївськими стрічками.

У 2017 році СБУ задокументовало та попередило проведення чергової, режисованої в Росії, фейкової акції, спрямованої на розхитування ситуації в країні, організаторкою якої була Ольга Саган. Її звинувачували у співпраці з кремлівськими спецслужбами. Того ж року вона вручала нагороди вчителям російської мови, так звану гоголівську премію, разом із промосковським політологом Михайлом Погребинським та олігархом, нардепом Вадимом Новинським.

У 2018 році вона стала одним із топ-спікерів так званого форуму «побєдітєлєй» у російському Брянську. Поїхала туди з делегацією «друзів», волинян, щоб дати чимало інформаційних приводів російській пропаганді говорити і писати про те, як на Західній Україні їх «давят». Серед делегатів був і лучанин Ілля Сметанін. До слова, згідно з інформацією СБУ це він здав ворогу під обстріл Луцький військовий аеродром.

Читайте такожАктивізація шахраїв, пропаганда і маніпуляції газом: деза на Волині у червні

Нагадаємо, Ольга Саган отримала від російських спецслужб 20 тисяч доларів за створення російського фонду.

Через волинську філію фонду мало б відбуватися фінансування не лише антиукраїнських заходів, а й правовий захист уже виявлених в Україні колаборантів, які працювали на російські спецслужби.

Волинянка вже обговорювала кошторис, подала заявку на статут і підшуковувала помічників. Але в жовтні минулого року через зміни в особистому житті відмовилася співпрацювати з росіянами. Проте лави підсудних вона не оминула.

 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром