Педіатр розповіла, чому потрібно вакцинувати дітей проти поліомієліту

04 Лютого 2016, 16:08
4386

У місті дітей щеплюватимуть проти поліомієліту після закінчення карантину.

Про це Район.Луцьк розповіла міський педіатр міської дитячої поліклініки Світлана Ніколаєнко.
Лікар стверджує, що Україна довгий час була «вільною» країною від поліомієліту, тому рівень охоплення вакцинації проти хвороби був низьким.

Проте два випадки хвороби закарпатських дітей на вакциноспоріднений з поліомієлітом вірус  змусили медиків України впроваджувати додаткові раунди щеплень. Перший всеукраїнський раунд вакцинації проводили торік у жовтні-листопаді. Тоді було охоплено 64,7% дітей. Під час другого раунду у грудні – 75,2%. За даними Управління охорони здоров'я Волинської ОДА, станом на 14 грудня 2015 року в області щеплено майже 35 тисяч дітей віком від 2 місяців до 6 років, що становить 50,27% від загальної кількості тих, хто підлягає вакцинації.

Світлана Ніколаєнко розповідає, що такої кількості вакцинованих, на жаль, недостатньо, щоб повністю зупинити розповсюдження поліомієліту у державі. Для цього потрібно провакцинувати 95% дітей.  Тому з 25 січня до 5 лютого відбувається третій раунд щеплень дітей віком до 10 років.

«Дуже багато говорять про те, що два випадки хвороби – це ще не епідемія, і це все вигадано.  Тому й профілактичні заходи введені даремно. Однак для світової спільноти неважливо скільки – важливий факт захворювання. А в нас захворювання на поліомієліт підтверджені», – каже Світлана Ніколаєнко.

Педіатр додає, що діти до 14 років, які ще не були тричі вакциновані, більш чутливі до поліомієліту, тому вона радить завершити курс вакцинування.

Наразі найбільшою проблемою, яка перешкоджає проведенню вакцинації у Луцьку,  Світлана Ніколаєнко вважає профілактичні карантинні заходи у школах. За її словами, це не протипоказ для вакцинації. Очевидно, що батьки не знають цього, тому піднімають у соцмережах паніку і масово відмовляються щеплювати дітей. Однак цей бум зовсім не обґрунтований, додає лікар.

«Оральна поліомієлітна вакцина  – це чи не найбезпечніша вакцина в світі. Вона не викликає жодних ускладнень. Є дуже мало специфічних протипоказів до вакцини: гіперчутливість до компонентів вакцини, імовірність серйозних алергічних реакцій від інших вакцин, первинний імунодефіцит, а також онкологічні захворювання», – переконує лікар Світлана Ніколаєнко.

«Дуже хотілося б, щоб батьки не боялися псевдоміфів про вакцинацію», – педіатр Світлана Ніколаєнко
«Дуже хотілося б, щоб батьки не боялися псевдоміфів про вакцинацію», – педіатр Світлана Ніколаєнко

Вона також пояснила, що організовані у колектив діти, отримуватимуть щеплення  відповідно у школах та садочках. Після карантину луцькі лікарі будуть виїжджати до місць скупчення дітей і щеплюватимуть їх у медпунктах закладів. Тих,  хто через якісь причини не відвідує такі заклади, Світлана Ніколаєнко просить звертатися у відділення профоглядів, що на проспекті Волі, 3-А. Отримати вакцину можна із 8:00 до 20:00.
 
«Дуже хотілося б, щоб батьки не боялися псевдоміфів про вакцинацію. Якщо є питання, то потрібно звертатися до дільничних лікарів та цікавитися у кількох джерелах інформацією щодо щеплень своїм діткам», – констатує Світлана Ніколаєнко.

Батьки справді неоднозначно ставляться до вакцинації. Світлана Кішта, мама трьох дітей,  – прихильниця щеплень. Вона стверджує, що для наймолодшої дитини необхідну вакцинацію вже зробили. Старших дітей жінка планує відвести до поліклініки вже найближчим часом.

Мама маленької Поліни, Оксана Гончаревич стверджує, що до двох років не робила дівчинці  жодних щеплень. Проте коли прийшов час віддавати дитину до садочка, одразу почала звертатися до лікарів.

«Всі батьки переживають. Ніби то й боїшся наслідків вакцинації, але й боїшся страшної  хвороби. Дитина знаходиться в контакті із соціумом, тому як на мене, щеплення просто необхідні»,  – переконана мама.

Мама першокласника Нестора, Ірина Савченко не робить синові щеплень взагалі. Серед причин відмови називає серйозну негативну реакцію на попередні вакцини.

«Потрібно серйозніше ставитися до обстежень перед щепленнями. У сина була реакція, а нам запропонували зробити лише один аналіз крові. Це мене дуже насторожує», – каже Ірина.

Олена ЛАУЩЕНКО

Що треба знати про хворобу
Що треба знати про хворобу

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром