У Луцькому районі у 45-річного чоловіка підозрюють правець

16 Червня 2022, 12:33
Правець 1708
Правець

Правець — гостре інфекційне захворювання, яке може призвести до летальних випадків. Передається під час контакту зі спорами бактерій, котрі живуть у ґрунті в усіх регіонах, також — у кишковому тракті тварин. 

Правець може виникнути після будь-яких травм, за яких пошкоджується шкіра та слизові оболонки. Потрапити у рану можуть спори збудника і навіть обробка антисептиком не завжди допомагає уникнути цієї інфекції. Планова вакцинація допоможе впоратися з цією ситуацією, повідомляють у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Під час постійних обстрілів та авіаударів, переміщення великої кількості людей є високий ризик до травмування. Також виникає чимало проблем у зв’язку з поганим харчуванням. Це все призводить до того, що ризик отримати інфекційне захворювання надзвичайно високий.

Фахівці Волинського центру контролю та профілактики хвороб рекомендують навіть в умовах війни не забувати про обов’язкові щеплення та особливо звернути увагу на таку інфекцію, як правець. Вона виникає тоді, коли частинки землі потрапляють у рану. Таке часто може статися під час переміщення біженців, у разі поранення чи отримання травми.

На Волині зареєстровано підозру на правець у 45-річного чоловіка.

При проведенні епідеміологічного розслідування встановлено, що захворілий прищеплений з порушенням Календаря профілактичних щеплень (останню дозу вакцини отримав в 2008 році), в анамнезі покус власним собакою, що ймовірно й призвело до виникнення  захворювання. 

В хворого спостерігається почервоніння та набряк на місці покусу, посіпування м’язів, безсоння, ускладнене дихання, задишка.

Потерпілому одразу введено протиправцевий імуноглобулін, він перебуває на стаціонарному лікуванні.

До цього в області було зареєстровано два випадки правця у  дорослих осіб у 2020 році та 1 випадок у 2013 році в колишніх Локачинському, Рожищенському та Ківерцівському районах (один з них завершився летально). 

За чотири місяці 2022 року  в Україні зареєстровано два випадки правця у Хмельницькій та Житомирській областях.

Єдиний спосіб захистися від правця — вакцинація. Імунітет після захворювання не формується, і є ймовірність повторного зараження, тому вакцинація необхідна, навіть якщо ви хворіли.

Відповідно до національного календаря щеплень, вакцинувати дітей для профілактики правця необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців (чотири щеплення). У віці 6 і 16 років необхідна ревакцинація.

Ревакцинація дорослих проводиться кожні 10 років — упродовж всього життя. Щеплення дорослим роблять вакциною зі зменшеним вмістом антигена АДП-М, що закуповується державою і надається безоплатно.

До відома:

Охоплення вакцинацією у Волинській області від правця в 2021 році становило 31,3% (серед дорослих), та від 73% (у 18 місяців) до 79% (у 6 років відповідно).

За чотири місяці поточного року становить 10,5% (серед дорослих), та від 18% до 22 % серед дітей.  Тобто   спостерігається значне недовиконання  щеплень проти правцю та накопичується значна кількість незахищених осіб.

Відмовившись від вакцинації, ви ставите під загрозу свої життя і здоров’я.

Як уберегтися від правця
Як уберегтися від правця

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром