У Луцьку відбудеться лекція Олега Разиграєва

14 Червня 2022, 09:50
Австрійські солдати поблизу р. Стохід, 1916 р. З фондів Королівської бібліотеки Данії 1244
Австрійські солдати поблизу р. Стохід, 1916 р. З фондів Королівської бібліотеки Данії
На допомогу ЗСУ в Музеї історії Луцького братства відбудеться лекція «Луцьк і Волинь у Першій світовій війні та Українській революції 1917 – 1921 років». 

Захід пройде в рамках благодійного лекційного проєкту «Історія має значення», який координують Управління туризму та промоції міста Луцької міської ради та Волинський краєзнавчий музей. Про це повідомили на сторінці музею в фейсбуці.

Війна між Антантою та Троїстим союзом, що почалася 1 серпня 1914 р., охопила майже чотири десятки держав, у тому числі й Російську та Австро-Угорську імперії – країни, до складу яких входили українські землі. Волинська губернія Російської імперії як складова частина східноєвропейського театру воєнних дій стала однією з арен протистояння двох ворожих блоків.
 
Велика війна, яка сприяла мобілізації величезної кількості військових, а також цивільного населення з обох боків, призвела до велетенських матеріальних та демографічних утрат, знецінила людське життя та зумовила падіння морального бар’єра в суспільстві. 
 
Волинь у цей час стала місцем розквартирування та зіткнення військових частин, транзиту й тимчасового перебування біженців, (ре)евакуаційних процесів тощо. Водночас мобілізація значної частини працездатного чоловічого населення сприяла зміні традиційного суспільного статусу жінки.
 
Динамічний розвиток подій, який був започаткований зреченням Миколи ІІ у лютому 1917 р., сприяв зростанню національного руху на території колишньої імперії. Ці тенденції спостерігалися і в українських губерніях, у тому числі й на теренах прикордонного Волинського краю, який був розділений лінією фронту між австрійцями та росіянами.
 
Завершення Першої світової війни у листопаді 1918 р. не принесло миру для волинян. У наступні роки тут відбувалося польсько-українське та польсько-більшовицьке протистояння.
 
18 березня 1921 р. у Ризі було укладено мирний договір між поляками та Радянською Росією. Волинь знову опинилась розділеною. Західна її частина з Луцьком та Рівним залишалась під контролем поляків, а східна з Житомиром та Коростенем стала частиною Радянської держави.
 
Про ці та інші сторінки нашого минулого йтиметься під час лекції в Музеї історії Луцького братства (вул. Йова Кондзелевича, 5) у суботу, 18 червня. Початок о 14:00. Вартість лекції – внесок на підтримку ЗСУ.  
 
Лектор – Олег Разиграєв, доцент, докторант Волинського національного університету імені Лесі Українки.
 
Телефони для довідок: (0332) 723371, 095 785 2481.
 
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром