Луцькі благодійники розмальовували з дітьми-переселенцями літачки, гроші від продажу яких віддадуть на відбудову «Мрії»

02 Червня 2022, 16:12
Літачки, які розмалювали діти-переселенці 1539
Літачки, які розмалювали діти-переселенці

Благодійники з Луцька відвідали внутрішньо переміщених осіб, які мешкають в ліцеї села Княгининок і розмальовували з дітьми дерев’яні літачки, які в майбутньому планують продати на аукціоні, а виручені гроші спрямувати на відновлення найбільшого в світі літака «Мрія», що знищили російські окупанти.

Дійство відбулося 1 червня, у Міжнародний день захисту дітей. На ньому побувала й журналістка Район.Луцьк.

Захід влаштували психологи та соціальні працівники з Благодійного фонду «Рокада» на Волині, а також луцька художниця, власниця арт-галереї «Образ» Наталія Грабовецька. 

 «Хто схоче залишити літачок собі – зможе залишити. Решту – ми хочемо продати на аукціоні. Ми знаємо, що дуже багато грошей не отримаємо. Але навіть якщо вдасться зібрати на один гвинтик – діти відчують свою цінність, адже там буде їхній вклад. Вони будуть колись своїм дітям розказувати про це», – зазначила координаторка волинської «Рокади» Ірина Корольчук.

Ірина Корольчук
Ірина Корольчук

На захід зібралося два десятка дітей різного віку. Загалом же в Княгининівському ліцеї нині мешкає близько 200 переселенців. Переважно – це сім’ї з малюками, проте є й одинокі люди та пенсіонери.

Маленька Поліна з батьками та старшим братиком приїхали на Волинь з Бахмута Донецької області. Мама дівчинки Тетяна каже, що в цьому центрі вони перебувають вже другий місяць.

«Перший час війни в нас було порівняно спокійно. Ми чули, як стріляють, але це було далеко. До міста вони наблизилися вже пізніше. І коли біля нашого будинку впала ракета – ми вирішили втікати. Їхали ми своєю машиною, було дуже страшно, важко було залишати все. Нам доводилося ночувати в загальній кімнаті, де було не лише багато людей, а й їхні тварини, дитина цілий тиждень харчувалася лише сумішшю. Потім нам запропонували жити в цьому поселенні. А тут в нас своя кімната, про нас піклуються», – розповідає жінка.

Маленька Полінка з Бахмута
Маленька Полінка з Бахмута

Серед учасників акції є 14-річна дівчинка Ірина з Гостомеля під Києвом – міста, де  був знищений літак «Мрія». Його спалили від час повітряної атаки російських військ на аеропорт. Це був один із найбільших та найпотужніших літаків у світі українського виробництва АН-225.

Дівчинка Ірина з Гостомеля
Дівчинка Ірина з Гостомеля

А от ця маленька переселенка в Княгининку живе з мамою, татом і ще двома сестричками, одній з яких всього два місяці. Близько місяця тому вони приїхали на західну Україну з Харкова. Мама дівчинка Катерина каже, що багато харків’ян нині повертаються в рідне місто попри те, що його досі обстрілюють.

«Коли почалася війна, я була на 9 місяці вагітності і боялася їхати в дорогу. Я народила донечку 8 березня. Ми почекали, щоб вона трішки окріпла, і тоді поїхали з міста. Зараз я вже хочу повернутися, але побоююся, бо в мене троє дітей. Тому, ми ще напевно трошки посидимо. Нам тут подобається: тут чисті кімнати, годують дуже класно, нам і маленьке ліжечко зібрали, і ванночку дали. Нам дуже пощастило з цим місцем», – каже Катерина.

Переселенка з Харкова
Переселенка з Харкова

Співорганізаторка акції, художниця Наталія Грабовецька розповіла, що дерев’яні літачки-заготовки були привезені на Волинь з-за кордону, разом з гуманітарною допомогою.

«Ці літачки ніхто не хотів брати, бо вони дуже простенькі, невиразні. А в мене виникла ідея їх розмалювати. І от з’явилася можливість це зробити. Цією акцією ми хочемо також сказати, що мрії наших дітей зараз дуже змінилися. І я зараз сама мрію про те, щоб вони знову стали дитячими, світлими та добрими», - зазначила Наталія Грабовецька.

Наталія Грабовецька
Наталія Грабовецька

Спеціально для малечі волонтери власноруч напекли імбирно-медового печива і розмалювали його в кольори української символіки. Також кожен маленький учасник акції отримав в подарунок також книжку.

Подарунки від волонтерів
Подарунки від волонтерів

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром