Луцькі педіатри закликають вакцинувати дітей: які щеплення можна отримати безплатно

02 Червня 2022, 12:51
Вакцинація дітей 2036
Вакцинація дітей

Луцька дитяча поліклініка повністю забезпечена вакцинами, які обов’язкові для щеплень дітей в Україні та є безкоштовними.

Про це на прес-конференції, де побувала й журналістка Район.Луцьк, розповіла очільниця закладу Оксана Лєщинська.

«Ми керуємся національним календарем профілактичних щеплень, який затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України, – зазначила керівниця. – Впродовж останніх років до нього не було жодних змін».

Оксана Лєщинська
Оксана Лєщинська

Цей календар передбачає, що дитину в Україні можна безплатно вакцинувати проти 10 інфекційних захворювань: туберкульозу, вірусного гепатиту В, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту, гемофільної інфекції, кору та паротиту.

Окрім цього, за словами Оксани Лєщинської, є можливість зробити щеплення вакцинами проти хвороб, які не передбачені в національному календарі щеплень, але рекомендовані вітчизняними спеціалістами, а в деяких країнах навіть є обов’язковими. Це, зокрема, вітряна віспа, ротавірусна інфекція, пневмококова інфекція, менінгококова інфекція.

«Також, обов'язкові вакцини батьки можуть вибрати будь-які інші, а не щеплювати дітей тими, що закуплені за державний кошт», – зазначила керівниця поліклініки.

Кабінет профщеплень
Кабінет профщеплень

Щоправда, є певні умови, за яких придбана в аптеці вакцина може вводитись дитині.

«Спочатку дитина оглядається лікарем. Він виписує рецепт, за яким можна купити вакцину. Обов’язково батьки мають взяти в аптеці фіскальний чек і протягом години доставити препарат лікарю. Вакцина, яка зберігається вдома в холодильнику, придбана незрозуміло де, куплена без чека або транспортується довше години, нашими медиками дитині не колеться. Адже ми не можемо бути впевнені в її якості. Ми несемо за це відповідальність і мусимо відмовляти батькам», – каже Оксана Лєщинська

До слова, Луцька міська дитяча поліклініка працює в штатному режимі. Там обслуговують як місцевих діток, так і переселенців.

Кабінет профщеплень
Кабінет профщеплень

Вакцина
Вакцина

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром