Як пацієнтам з туберкульозом отримати медико-соціальний супровід неурядових організацій

27 Травня 2022, 13:54
Як пацієнтам з туберкульозом отримати медико-соціальний супровід неурядових організацій 985
Як пацієнтам з туберкульозом отримати медико-соціальний супровід неурядових організацій

Якщо ви захворіли на туберкульоз, це не означає, що ви заслуговуєте на випробування чи сором. Це просто хвороба, яка спіткала вас і проти якої є ефективні ліки

Звісно, важливою є не тільки медична складова. Достатнє харчування, підтримка оточуючих і, закономірно, хороший емоційний стан, додають сил перемогти туберкульоз, інформує Центр громадського здоров'я. 

В тому разі, якщо з цим трапився дефіцит і ви опинились у скрутних життєвих обставинах, у вас є можливість отримати медико-соціальний супровід неурядових організацій. 

Вам допоможуть у забезпеченні важливих потреб і підтримуватимуть на шляху до одужання.

У 2021 році, з метою формування та підтримки у пацієнтів з туберкульозом прихильності до лікування, продовжено реалізацію програмних активностей з медико-психосоціального супроводу в рамках упровадження проєкту Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією «Прискорення прогресу у зменшенні тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції в Україні» із залученням неурядових організацій.

Кожен пацієнт, який отримує лікування від туберкульозу, за потреби, може отримати послуги медико-психосоціального супроводу. Такий людино-орієнтований підхід допомагає пацієнтам не тільки легше пройти шлях до одужання, а й не відчувати себе в цей період слабкими у протистоянні хворобі. До того ж, це важлива складова для формування прихильності до лікування. 

Після встановлення діагнозу та початку лікування, мультидисциплінарною командою, до якої входять лікуючий лікар, соціальний працівник, психолог, медична сестра та інші фахівці,  здійснюється оцінка потреби у супроводі. В разі наявності складних життєвих обставин або інших факторів, які можуть завадити пацієнту завершити лікування або приймати протитуберкульозні препарати безперервно, йому буде запропоновано послуги медико-психосоціального супроводу.

Відповідно до здійсненої оцінки потреб та складеного плану індивідуального супроводу, пацієнт з туберкульозом може отримати такі послуги:

  • оцінку потреб отримувача послуг та складання індивідуального плану надання послуг;
  • оцінку психо-емоційного стану;
  • консультування з питань туберкульозу;
  • консультування щодо прихильності до лікування;
  • організацію, за потреби, доставки та контролю прийому протитуберкульозних препаратів (далі - DОТ);
  • контроль вчасного проходження моніторингу та наявності побічних реакцій на протитуберкульозні препарати;
  • контроль дотримання клінічного моніторингу лікування;
  • супровід для госпіталізації та проходження клінічного моніторингу стану;
  • видачу мотиваційних пакетів у вигляді сертифікатів до мереж закладів з торгівлі продовольчими товарами або продуктових наборів за безперервний прийом протитуберкульозних препаратів;
  • компенсацію транспортних витрат на проїзд до закладів охорони здоров’я для отримання протитуберкульозних препаратів, проходження моніторингу;
  • компенсацію витрат на мобільний/інтернет зв’язок;
  • надання послуг психолога;
  • надання юридичних послуг;
  • забезпечення індивідуальних послуг за потребою, що впливатимуть на підвищення мотивації до закінчення курсу лікування (пошук тимчасового житла, відновлення документів, надання одягу, оформлення інвалідності тощо);
  • послуги з повернення отримувача послуг до лікування. 

Наразі, послуги медико-психосоціального супроводу надаються регіональними неурядовими організаціями, які здійснюють таку  діяльність на засадах конфіденційності, толерантності та недискримінації. Якщо ви захворіли на туберкульоз і маєте скрутні життєві обставини, повідомте про це свого лікуючого лікаря. Він допоможе у скеруванні вас до організацій, які допомагають з супроводом за таких умов. А вже у свого соцпрацівника ви можете дізнатися про доступ до додаткових потреб, які не зазначені у переліку вище.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024