«Б’ємося, як риба об лід», – волонтерка про ситуацію з безпритульними тваринами в Луцьку

14 Травня 2022, 14:31
«Б’ємося, як риба об лід», – волонтерка про ситуацію з безпритульними тваринами в Луцьку 1348
«Б’ємося, як риба об лід», – волонтерка про ситуацію з безпритульними тваринами в Луцьку

Тетяна Нарбут – волонтерка, яка вже четвертий рік займається перетримкою тварин у Луцьку

Лучанка розповіла кориспондетці Району.Еко про початок свого хобі, де і як утримує тваринок та скільки коштів на це витрачає.

– Як давно ви займаєтесь перетримкою та що вас на це наштовхнуло?

– Це вже четвертий рік. Не змогла спокійно спостерігати за збільшенням кількості безпритульних тварин у нашому місті. Вважаю, що це результат безвідповідальності людей. Вони просто викидають їх, коли їм набридне.

Ще мене дуже хвилює питання стерилізації. Важко дивитися на цих маленьких цуценят чи котенят, які гинуть в страшних муках, хворобах, як з них знущаються люди. Тому почала займатися цим питанням. Маю під опікою (разом з домашніми) приблизно 70 тварин. Домашніх та тих, що знаходяться в сусідньому дворі годую щодня. А в такі місця, як Промзона, Підгаєцька, Рівненська я ходжу раз в тиждень.

Безхатченко Луцька
Безхатченко Луцька

Читайте також: У Ратнівському лісгоспі підростає молоде покоління диких кабанів

– Розкажіть, де і як ви утримуєте своїх улюбленців? Чим годуєте та скільки на це  йде коштів?

– Грошей витрачаю дуже багато. Навіть страшно сказати, менше як п'ять тисяч гривень в місяць в мене ніколи не йшло. Котів утримую вдома, стерилізую, вакциную, стараюсь прилаштувати. З останнім дуже важко звичайно, особливо під час воєнного стану. Люди викидають своїх домашніх, хто візьме із двору ще. Звичайно, хотілося б більше.

Кішка Джина
Кішка Джина

Це Гретта.Молода (до року), стерилізована та вакцинована кішка
Це Гретта.Молода (до року), стерилізована та вакцинована кішка

Є таке, що люди беруть і повертають, бо в дитини алергія, чи по характеру не підійшов. Потрібно мати витримку в цьому плані. Основне – це стерилізація і їжа. Безпритульні тварини не звикли до сухого корму, то стараюсь купувати щось інше. Під час воєнного стану нам дуже допомогли із цим: луцькі волонтери отримали сухий корм, то мені також трішки дісталося. Все одно, фінанси йдуть, особливо на домашніх – це й обробка від різних паразитів, на пісок, на миючі засоби.

– Як ви шукаєте нових господарів? Тільки через пости в соцмережах, чи є ще якісь методи?

– Перш за все, питаю у всіх знайомих. З цим мені дуже допомагає волонтерка з ВолодимираОлена. Коли в мене були кошенята, чи цуценята і не можна було стерилізувати, то вона допомагала. Також пишу у всі групи, які мають хоч якесь відношення до прилаштування тварин.

Джина. Стерилізовована та вакцинована кішка
Джина. Стерилізовована та вакцинована

– Скільки підопічних в місяць вдається прилаштувати ?

– Ну із цим дуже важко. Буває й таке, що в місяць не вдається жодної. В мене з прилаштуванням не дуже складається, адже всі хочуть собі маленьких, гарненьких. Дрібних розбирають, а старші залишаються. В рік можемо знайти нову домівку для 10-15 тваринок. Буває й таке, що декілька місяців не можемо прилаштувати жодного, а з’являються нові.

Читайте також: Що робити, якщо ви стали свідком жорстокого поводження з твариною

Гретта. Молоденька (до року), стерилізована та вакцинована собака
Гретта. Молоденька (до року), стерилізована та вакцинована собака

– Чи є у вас улюбленці серед підопічних, розкажіть про них?

– До мене у двір постійно приходила одна собачка і я її годувала. Як виявилося, вона жила на Промзоні і там привела цуценят. Ми їх прилаштували, а собаку стерилізували. Так я і почала туди ходити ну і звичайно, знайшла велику кількість тварин. В мене є улюблена трійця – Бруна, Рижий і Альва. Це безпритульні собачки, тому стараюсь раз в тиждень до них попасти. Коли були цуценята, то робила це частіше. Ще на Промзоні є Оксана та Руслан, які теж підгодовують тварин. Зі мною також ходила волонтерка Галина Недовода, яка зараз за кордоном. Але, як тільки повернеться, то будемо продовжувати свою діяльність.

Кішка Черрі
Кішка Черрі

Джина. Молода ,стерилізована вакцинована та  чіпована кішечка
Джина. Молода ,стерилізована вакцинована та чіпована кішечка

– У ваших котиків дуже цікаві імена, розкажіть, як їх обираєте?

– Напевно, більше схиляюся до зовнішності та характеру тварини. В нас у сусідньому дворі була така невловима кішка, яку ніяк не можна було спіймати на стерилізацію. Якось зловили, але вона вже мала двох кошенят. І такі вони мені цікаві, з плямками. Два хлопчики, то назвала Кляксик і Ваксик. Першого прилаштувала в Торчин, другого – залишився в мене. Мама в нього дуже ляклива, і він такий. Тому при виборі імені схиляюся до зовнішності. Часом дивлюся імена в інтернеті, раджусь з чоловіком. Все залежить від ситуації.

Годують безхатченків у Луцьку
Годують безхатченків у Луцьку

– Розкажіть, чи важко вам прощатися зі своїми улюбленцями?

– Дуже важко і на душі, і морально не легко. Але, я як прилаштовую тварину, відразу запитую, чи людина не проти подальшого спілкування. Звичайно, що не нав’язливого. Цікавлюсь чи може вона іноді вислати фото кішки, чи собаки. Зідзвонитись, щоб запитати, як у неї справи, можливо захворіла, чи має людина чим годувати. В такому плані, стараюся з новими власниками підтримувати зв'язок. В перші дні це звичайно частіше, а потім 1-2 рази в місяць якось спишемося. Важко, особливо з тими, що проживали в мене тривалий проміжок часу, адже звикаєш до них, як до членів сім’ї. На жаль, не можна тримати таку велику кількість котиків у квартирі, тому потрібно віддавати.

Кішка Гретта
Кішка Гретта

Простерилізувала я в місяць 20 тваринок, а людина із села, яка зовсім далека від цього поняття привезла приплід своєї кішки й викинула в Луцьку. Через це цифра й не змінюється. Для них курка, корова, свиня це важливо, бо приносить якісь кошти. А собака й кішка це таке, народила та й вивезли й викинули. Ось чому я завжди наполягаю на гуманній стерилізації. Це як вода в супі, ми боремось з волонтерами та комунальним підприємством «Ласка». Стараємося зменшити кількість, а виходить те й саме що і було. Ще й в мінусі залишаємось.

Читайте також: Харківський бабак-віщун Тимко опинився під російською окупацією

Черрі. Стерилізована, вакцинована та чіпована кішка
Черрі. Стерилізована, вакцинована та чіпована кішка

– Як ви вважаєте, чи можна подолати в Україні проблему безпритульних тварин. Як?

– На мою думку, це має бути на законодавчому рівні, влада повинна винести закон про обов’язкову стерилізацію домашніх тварин, які не приносять цінності. Якщо є розплідники, то ввести податок на це все. Ну і відповідно зробити якесь чипування, щоб це контролювалося в ветеринарних клініках. А так, поки немає такого закону про обов’язкову стерилізацію, то нічого не буде. Ми намагаємося з волонтерами зменшити цю кількість, але все марно. Б’ємося, як риба об лід, можна сказати.

Кікі. Стерилізована та вакцинована кішка
Кікі. Стерилізована та вакцинована кішка

Кішка Кікі
Кішка Кікі

Марта. Стерилізована та вакцинована кішка
Марта. Стерилізована та вакцинована кішка

Ваксик. Молодий та кастрований красень
Ваксик. Молодий та кастрований красень

Пані Тетяна годує безпритульних псів
Пані Тетяна годує безпритульних псів

Безпритульні собаки у Луцьку
Безпритульні собаки у Луцьку

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром