«Зоопарк – не завод, який можна зачинити і піти»: як живе луцький звіринець в час війни

10 Травня 2022, 12:00
Луцький зоопарк 1773
Луцький зоопарк

Повномасштабна війна, яка триває в Україні вже третій місяць, торкнулася не лише людей, а й тваринок. Через обмежене фінансування зоопарки навіть на спокійних територіях країни опинилися на межі виживання.

Як же вдалося втриматися на плаву луцькому звіринцю, журналісти Район.Луцьк  розпитали в його директорки Людмили Денисенко.

«Тільки 60 % фінансування зоопарку – це кошти з бюджету міста, решту  –  40 % ми мусимо заробити самі. А оскільки ми були зачинені з початку війни і аж до 15 березня, то й надходжень від відвідувачів не було», – пригадує  пані Людмила.

Керівниця каже, що нині зоопарк відновив свою роботу. Проте, час відвідування досі обмежений: працюють лише з 10:00 до 17:00, що також скорочує надходження в казну звіринцю. Однак, це ніщо в порівнянні з першими днями війни.

«Коли почалися бойові дії, ми з колективом почали передивлятися раціон тваринок. Думали, на чому можемо зекономити. Тому що ніхто не знав, наскільки це затягнеться. Ми міркували, які запаси води та їжі нам потрібні. Чим ми, наприклад, можемо замінити овочі і фрукти для приматів, а наскільки менше давати м'яса хижакам. Ми прораховували всі варіанти», – згадує Людмила Денисенко.

Ситуація ускладнилася ще й тим, що в середині березня в Луцьк прибули нові утриманці: мавпочки із зоопарку на Київщині, що понад місяць перебував в окупації, каже директорка і показує сім’ю капуцинів.

«Вони досі дуже налякані. Вони дуже реагують на сирени. Вони зараз знову вчаться бути на вулиці. Якщо наші капуцини не лякаються сирен, то в очах мавп, які бачили війну, видно страх», – зазначає  Денисенко і додає, що упродовж тижня тварини, що були на перетримці, повернуться назад.

Нині Луцькому зоопарку допомагають і закордонні партнери, і місцеві благодійники. Очільниця звіринцю каже, що всі волонтерські центри знають: якщо трапляється корм для собак, папуг чи морських свинок, або привезли забагато овочів, це віддають їм. Проте, допомога – це не лише їжа. Треба також сплачувати за комунальні послуги. Саме тому в зоопарку відкрили офіційний благодійний рахунок. Тож, усі ті, хто хоче підтримати установу в цей нелегкий час, може це зробити.

 AT КБ «ПРИВАТБАНК» (ЄДРПОУ банку 14360570, код банку 305299) благодійний рахунок № UA70 305299 00000 26008030808200 (поточний рахунок), валюта UAH (українська гривня). Він виданий КП ЛУЦЬКИЙ ЗООПАРК КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО, ЕДРПОУ 31572273.

«Зоопарк – це не завод, який можна зачинити і піти. Адже за працівниками стоять ще тисячі життів, які не знають, що є війна і яка економічна ситуація в країні. Вони мусять повноцінно отримувати свій раціон. А ми в свою чергу мусимо зберегти ту колекцію тварин, яка в нас є», – впевнена Людмила Денисенко.  

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром