Київський поліцейський розповів, як рятував лучанина-самогубця

30 Грудня 2017, 16:25
Поліцейський Іван Штика 5205
Поліцейський Іван Штика

Не роздумуючи, впевнено і професійно – саме так поліцейський Іван Штика рятував лучанина, який хотів покінчити життя самогубством.

Нагадаємо, прикрий випадок стався 28 грудня, у житловому будинку на проспекті Перемоги, 17

Чоловік хотів викинутись з балкону власної квартири на п’ятому поверсі. Причина – негаразди у сім’ї та постійні сварки з матір'ю його дітей.

Лучанина могло б уже не бути серед живих, якби не Іван Штика. Правоохоронець їхав проспектом і помітив скупчення людей – він вирішив вияснити, у чому справа.

Кар’єру поліцейського Іван розпочав у Києві, там він навчався і паралельно проходив практику. Після того чоловік пропрацював рік у Луцьку, виконуючи обов’язки заступника командира першої роти. Далі перевівся до Києва де й нині несе службу.

Найстрашнішим для Івана було те, що внизу у машині залишився сам його син
Найстрашнішим для Івана було те, що внизу у машині залишився сам його син

Іван довго не роздумував – він швидко припаркував автомобіль та побіг рятувати самогубця. Герой розповідає, що ніякого стресу у ту хвилину не було, непокоїло лише те, що в автомобілі залишався його маленький син. Забігши у квартиру, поліцейський побачив жінку і дочку, які сиділи на підлозі і вже не зупиняли чоловіка.

«Я вже подумав, що він стрибнув, бо не побачив його на балконі, але він уже висів. Коли я його тягнув, він не давав сильний супротив. У нього там майже не було сил висіти, ми так подивились в очі один одного, у моїх він побачив якусь надію, що я можу йому допомогти, це все відбувалось в секундах. Кажу йому: «Друже, в мене дитина внизу дивиться на це все, будь ласка, давай, щоб він не злякався і не було ніяких наслідків», – розповів про порятунок Іван Шпика.

Рятуючи чоловіка, який хотів чинити самогубство, Іван також перебував під ризиком. Балкон, на якому стояв поліцейський, був старим та трухлявим. Коли він оперся на огорожу балкону, щоб схопити чоловіка за руку, то вона навіть трохи посунулася під його вагою.

Під'їзд у якому проживає сім'я
Під'їзд у якому проживає сім'я

 

Після того, як Штика все-таки врятував нещасного, обоє обнялись.

«Кажу: давай десь підемо кави поп’ємо, поговоримо. Я хотів його забрати з цієї негативної атмосфери в квартирі. Там було його дружина і дочка. Дочка виглядала нормально, адекватно спілкувалась, не так, як буває у сім’ях з проблемами.  Для матері у мене слів немає. Зрозумів, що головна проблема цієї сім’ї – алкоголь», – ділиться думками Іван Шпика.

Те, що у сім’ї часто випивають, підтвердила й сусідка Лариса. Жінка зазначила, що у більшості проблем винен чоловік, адже він неодноразово вживав алкоголь та навіть бив матір його дітей.

Разом вони не проживають, офіційного підтвердження шлюбу немає. Зараз батько двох дітей  перебуває у психіатрічній лікарні.

Іван Штика разом з сином на наступний день, 29 грудня, хотіли провідати сім’ю та порадувати дітей солодощами, але, вочевидь, вдома нікого не було – двері ніхто не відкрив.

Іван Штика разом з сином
Іван Штика разом з сином

 

Марія ВАВРИНЮК

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром