Лучани розчистили старе польське кладовище

01 Травня 2022, 11:40
Лучани розчистили старе польське кладовище 910
Лучани розчистили старе польське кладовище

Аби подякувати польському народу за підтримку України у надскладний для неї час, лучани поїхали на Рівненщину прибрали старе польське кладовище.

Про це повідомляє 12 канал.

Те, що на кадрах, швидше нагадує ліс, однак саме тут спочиває щонайменше пів тисячі людей. Старе польське кладовище у селі Золочівка, що на Рівненщині, існує з XVIII століття.

«Тут, якраз на цьому кладовищі, був у 1943 році бій між німецькими військами і УПА… Деякі пам’ятники взагалі були знищені, а на деяких видно сліди від вибухів, від тих дій», – розповідає археолог Олексій Златогорський.

Та аби побачити бодай один збережений пам’ятник, луцьким волонтерам довелося щонайменше три години розчищати територію від непролазних хащів.

«Дуже багато сіл не мають можливості приділити цьому великої уваги, не мають можливості виділити на це якісь кошти, якісь ресурси. І ось тому ми вирішили, що принаймні ось у такому невеличкому селі, як Золочівка, ми допоможемо місцевій громаді і зробимо добре діло для нас, для Польщі, для всіх», – зазначив співкоординатор Єдиного координаційного центру Волині Владислав Дорошенко.

Староста села Золочівка Оксана Малецька каже: стежити за порядком на польському кладовищі просто нікому.

«Село не надто велике, щоб можна було людей залучити й сюди, і туди. Одного часу ми вже його вичистили все повністю, але бачите, така властивість є: заростає назад та й все», – розказує староста.

Щодо людей, які б знали історію цього кладовища, то таких, уже не лишилося.

«Ті, що зараз вже мають 70 і більше років, розказують, що вже з їхнього дитинства пам’ятають оце таке розвалене», – каже Оксана Малецька.

Під невеличким пагорбом, щільно покритим барвінком, поховані поляки – жертви Волинської трагедії. У 1943-му на цьому місці захоронили як мінімум 18 людей. Місце пам’ятником чомусь не позначили. А ось більшість збережених пам’ятників повалилися. Вони настільки довго лежать у землі, що обросли корінням та буквально вгрузли у ґрунт.

Чоловікам таки вдається зрушити і поставити кілька пам’ятників.

«Це волинський такий традиційний у вигляді дерева. Тут троє людей поховано. Родинний пам’ятник, можна сказати», – розповідає Олексій Златогорський.

Під час толоки волонтерам вдалося розчистити четверту частину кладовища. Аби з’ясувати, що там далі – у нерозчищених хащах, пробираємось з оператором туди. Кажуть, це може бути склеп.

Склепів на нерозчищеній частині старого кладовища ми знайшли щонайменше п’ять. Частина з них – напівзруйновані. В одному навіть можна роздивитися розтрощену домовину. Волонтери кажуть: до цієї захаращеної частини кладовища обов’язково повернуться.

«Розуміємо, що поляки – зараз наш найближчий союзник, один з найкращих, які допомагають на державному рівні і на людському, побутовому рівні. Знаємо, скільки там волонтерських ініціатив є, тому ми, у свою чергу, хочемо віддячити – починати з маленького, з прибирання кладовищ. Українсько-польське порозуміння, якщо воно буде повним, то це буде крейсер «Москва», – припускає журналіст Сергій Наумук.

Насамкінець волонтери зав’язали на кожному зі збережених пам’ятників стрічки із українським та польським прапорами та запалили лампадки.

На толоці також побували журналісти Район.Луцьк.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром