Волинська обласна лікарня отримала гуманітарну допомогу на 400 тисяч євро

29 Квітня 2022, 13:31
Волинська обласна лікарня отримала гуманітарну допомогу на 400 тисяч євро 745
Волинська обласна лікарня отримала гуманітарну допомогу на 400 тисяч євро

Волинська обласна клінічна лікарня отримала дві вантажівки благодійної допомоги з Німеччини

Це ліки, інструменти, ліжка та операційний рентген-монітор загальною вартістю приблизно 400 тисяч євро, пише Перший.

Медичному ж закладу ці речі дісталися безоплатно завдяки роботі благодійної організації «Відродження України», – розповів її президент Анатолій Капустюк.

Із початком повномасштабного вторгнення російської армії в Україну діяльність організації, яка створилася у 2014 році, довелося активізувати. Так, окрема команда волонтерів працює у Берліні, де налагоджує зв’язки з організаціями та небайдужими людьми, які готові допомогти Україні.

Що привезли і як це може допомогти

Днями велика партія гуманітарної допомоги приїхала до Луцька.

«З цього всього при потребі можна було відкрити ціле нове відділення лікарні», – каже Анатолій Капустюк.

Директор Волинської обласної клінічної лікарні Олександр Дудар розповідає, що ця допомога підсилить хірургію.

Отримані ліки – це: антибіотики, гепарини (препарати для профілактики утворення тромбів), кровоспинні, дорогі препарати для наркозу, інсулін.

«В умовах воєнного стану вони вкрай необхідні, адже в хірургії, особливо в такі часи, все повинно бути під рукою», –  наголошує керівник лікарні.

30 функціональних ліжок розподілили між відділеннями. Вони слугуватимуть післяопераційним тяжким хворим, адже змінюють положення, підіймаються до рівня каталки і тим самим полегшують перекладання хворого. Частина замінятиме собою і ліжко, і каталку. Це дозволятиме хворих із травмами хребта, зокрема шийного відділу, тазу, менше перекладати з місце на місце.

Інструменти ж призначені для хірургії кінцівок та суглобів.

«Це дороговартісне делікатне обладнання, яке часто виходить із ладу і потребує заміни. А такі речі потрібні постійно, бо за рік ми виконуємо приблизно тисячу втручань на кістках та суглобах», – наголошує Олександр Дудар.

У майбутньому частина інструментів може допомогти розвивати напрямок хірургії кисті.

Найбільш цінне надбання – операційний рентген-монітор, що показує зображення в режимі реального часу. В середньому новий такий коштує у межах семи мільйонів гривень.

«Такі прилади в лікарні були, але їх замало. Ми використовували ці апарати в хірургії печінки та кардіохірургії, де потрібно було бачити хід каменів, судини. На хірургію кісток їх уже не вистачало – там використовувались старіші рентген-апарати з великою затримкою між знімком і власне отриманням зображення.

Тепер же завдяки моніторингу в режимі реального часу тривалість операцій на кістках можна скоротити в середньому на 30-60 хвилин. Це важливо не лише в сенсі логістики, а й тривалості анестезії. Чим коротша операція, тим менше ризиків для здоров’я пацієнта і тим менша крововтрата.

Якщо, не дай Боже, в нас будуть пацієнти з кульовими та осколковими пораненнями, цей рентген-монітор теж стане у нагоді», – каже Олександр Дудар.

Що вже зробили з цим обладнанням

26 квітня гуманітарну допомогу привезли, а вже наступного дня, 27 квітня, обладнання використали для першого хірургічного втручання.

Оперували 22-річного пацієнта, який впав із мотоцикла й отримав складний перелом ключиці зі зміщенням, – розповів завідувач відділення екстреної (невідкладної) допомоги Микола Пемпко.

Першу допомогу чоловіку надали в районній лікарні. В обласній же його знову обстежили і зробили спеціалізовану процедуру – ключицю зафіксували пластиною. Час операції завдяки новому рентген-монітору вдалося скоротити щонайменше на 30 хвилин.

Приймальне відділення обласної лікарні нещодавно пережило глобальну реконструкцію. Тепер медичний заклад надає не лише планову, а й екстрену допомогу. Оперувати пацієнтів можуть просто у приймальному відділенні, на першому поверсі.

Анатолій Капустюк каже, що ця гуманітарна допомога стала можливою завдяки співпраці з Асоціацією українців в Німеччині, мережею лікарень Johanniter, аптек KaDeWe, організацією «Фармацевти без кордонів» та компанією Noweda.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром