Ветерани та історики проти знесення пам’ятника Степанові Бойку

30 Січня 2016, 15:07
4967 Джерело: golos.com.ua

До міського голови Миколи Романюка звернулися ветерани та громадські активісти з проханням зберегти пам’ятник колишньому секретареві Станіславського, Холмського, Волинського окружкомів КПЗУ КПЗУ Степанові Бойку.

Вони зазначають, що Степан Бойко, як секретар підпільного окружкому Комуністичної партії Західної України (КПЗУ), був закатований польськими спецслужбами в 1930 році, повідомляє Голос України.

Лист підписали голова Волинської обласної організації ветеранів Олександр Булавін, заслужений працівник культури України член Національної спілки краєзнавців Геннадій Гулько, доктор історичних наук, професор Олександр Дем’янюк, директор Волинського регіонального музею українського війська та військової техніки Ігор Пасюк, директор ДП «Волинські старожитності» Олексій Златогорський, учасник бойових дій Великої Вітчизняної війни кандидат історичних наук Вадим Кудь.

Як і сотні його однопартійців та учасників національно-визвольних змагань інших політичних організацій, зокрема і ОУН, Степана Бойка був репресований польською владою за активну участь у боротьбі проти полонізаційної політики польської держави та за додержання демократичних свобод у Західній Україні. Політичні судилища над українськими патріотами відбувалися в приміщенні повітового суду в Луцьку, біля якого у 1969-му був встановлений пам’ятник Степанові Бойку. У той історичний період у протидії, по суті, окупаційній владі члени КПЗУ та ОУН у багатьох питаннях були союзниками. Саме «національний ухил» в діяльності КПЗУ став причиною її розпуску в 1938 році Комінтерном та масових репресій щодо членів КПЗУ вже з боку сталінського режиму.

Ветерани та громадські активісти вважають, що наміри Луцької міськради демонтувати пам’ятник Степану Бойку зневажають світлу пам’ять українського патріота.

Нагадаємо, відповідно до закону «про декомунізацію» в Україні демонтують ряд пам’ятників і символів радянської епохи. Під знесення підпадає і пам’ятник Степанові Бойку.


 

Фото Максима СОЛОНЕНКА

 

Коментарі
30 Січня 2016, 19:44
ото і заберить його соби додому
30 Січня 2016, 21:16
а як бути з капличкоюІверської Божої матері,яка там стояла і яку збираються відновити?
31 Січня 2016, 16:27
каплицю підірвали в 1961, а через 8 років поставили памятник Бойку. Хіба треба щось ще пояснювати.дивують доктори і кандидати. з чиєго корита годуються
03 Березня 2016, 16:04
перестаньте руйнувати.Щось уже будуйте своє.
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром