Городяни вшанували пам'ять героїв Крут

29 Січня 2016, 17:07
1813

Лучани взяли участь у мітингу-реквіємі на честь 98-ї річниці загибелі студентів – героїв Крут.

Дійство відбулося у п’ятницю, 29 січня біля пам’ятного знаку на честь полеглих молодих воїнів.

Священики на чолі із митрополитом Луцьким і Волинським Архиєпископом  УПЦ КП Михаїлом відслужили панахиду за загиблими українцями.

У своїй проповіді митрополит акцентував увагуна тому, що й через сторіччя молодь змушена стояти за незалежність своєї держави. Він також закликав присутніх і сьогодні надихатися від полеглих ревністю до України та життя.

«Дитяче серце – найчистіше. Воно найбільш відчуває правду. І ці пориви студентів початку 20 століття знаходять свій відклик сьогодні. Усі майдани були найперше прийняті студентами. І починання цих дітей завжди завершувалися успіхом. У Ніжині молодь вийшла зустрічати ворога у той час, коли «дядьки» курили люльки і розказували, якою повинна бути Україна. А ворог рухався до Києва. Як часто ми бачимо, що молодь рішуче відстоює, будує, творить, а ті, хто справді повинен це робити, лише спостерігають, перестраховуються, бояться», ‒ розповів митрополит Михаїл.

Також до присутніх звернувся і голова облдержадміністрації Володимир Гунчик. За його словами, історія повторюється,тому через 100 років після Крут ми маємо російсько-українську війну. Знову молоді хлопці віддають за державу найдорожче – своє життя.

«Волинь знову оплакує втрати, хоронячи своїх героїв. З історії Крут потрібно дійсно зробити висновки, дати собі клятву, що немає нічого важливішого у світі, ніж служити державі і оберігати землю. Думати про єднання від Заходу до Сходу, від Півночі до Півдня. Сильні духом українці – це сильна держава», ‒ мовив Володимир Гунчик.

До лучан звернулися заступник голови облдержадміністрації Олександр Пирожик та голова «Союзу українок» Любов Ганейчук. У своїх промовах вони згадали слова українських поетів Євгена Сверстюка та Павла Тичини про вбитих юнаків. Активістка зазначила, що довгий час могили гімназистів «були зрівняні із землею».

«Сьогодні ми маємо власну незалежну державу. І пам’ять про молодих героїв стане тим пам’ятником, якого вже не знищать ні обставини, ні час. Із Героїв Крут не тільки народилася армія УПА, їх подвиг повторили герої Небесної сотні», ‒ переконана Любов Ганейчук.

Маленькі лучани теж долучились до мітингу-реквієму. Десятирічний Іванко охоче розповідає про студентів, які захищали Україну:

«Серед гімназистів був дядько мого дідуся. Студентів було мало, а ворогів багато, майже дві тисячі. Хлопці зі всіх сил старалися виграти, проте у них не вийшло, вони померли», ‒ ділиться знаннями хлопчик.

Урочисте вшанування завершилося покладанням квітів до монументу Героїв Крут, а також спільним виконанням гімну України та народної пісні «Ой у лузі червона калина…».












Коментарі
30 Січня 2016, 18:56
Конотопська битва - Холодний Яр - Крути - Маківка - Майдан - Іловайськ - Донбас є віхами на шляху до утвердження нашої НЕЗАЛЕЖНОСТИ.
Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром