Обурені демобілізовані вимагають у прокуратури повернути землю

28 Січня 2016, 11:12
2607

Учасники АТО разом із активістами Громадського руху «Народний контроль» вимагають  у  депутатів Маяківської сільської ради  повернути одну із земельних ділянок громаді та віддати її частину демобілізованим бійцям.

Про це стало відомо під час відвідин народних обранців представниками  незадоволеної сторони конфлікту у середу, 27 січня.

Причиною обурення демобілізованих воїнів стало те, що сільська  рада  попереднього скликання виділила прокуратурі Волинської області у постійне користування земельну ділянку у межах села Зміїнець. Загальна площа наділу становить 1, 4 гектари.

Активісти дізналися, що прокуратура заявила про будівництво на виділеній території  сорокаквартирного будинку. Згідно будівельних норм для цього  вистачає 0, 3 гектари землі. Тому у бійців виникло запитання щодо доцільності використання наділу.

Варто зауважити, що на  звернення учасників АТО про виділення землі на території села відповіли негативно, оскільки ділянок для забудови нібито немає.

«Весною писали десяток заяв, зокрема у Луцький район і у саме місто. Надходили лише відмови. Дали дуже «чудовий» варіант землі у Камінь-Каширську, Старій Вижві чи Турійську. Спробували написати ближче, у Маяки – знову відмова. Але насправді там земля є», ‒ каже Павло, демобілізований учасник АТО. 

Для того, щоб відновити справедливість, бійці із представниками «Народного контролю» підготували звернення до сільських народних обранців. Вони попросили на черговій сесії, 29 січня, розглянути проект рішення про повернення частини наділу солдатам. Демобілізовані бійці сподівалися, що депутати їх підтримають.

«Не для того ж їх обрали, щоб вони робили громаді щось погане», ‒ висловив свої надії солдат Артур.

Проте, перший депутат Маяківської ради, Віктор Асюкін  виявився неоднозначним у своїх судженнях. Він заявив, що готовий підтримати звернення солдатів. Проте каже,  на сесії за нього навряд чи проголосують, адже воно потребує детальнішої перевірки та розробки.



Депутат Вікторія Мельничук була однозначнішою у переконаннях. Вона висловила цілковиту підтримку учасникам АТО. Чиновниця підтримала рішення бійців у разі вирішення непорозуміння на їхню користь «розіграти» землю як лот серед тих солдатів, які хочуть отримати землю  у селі Маяки.

«Я тільки за те, щоб прокуратура відмовилась від земельної ділянки на користь учасників АТО. Я підтримаю звернення, яке ви привезли, у будь-якому разі. Я за те, щоб вам роздавались ділянки поблизу Луцька, а не щоб там могли жити лише прокурори і депутати.  Усі люди, а тим паче бійці АТО мають право на нормальну землю», ‒ констатувала Вікторія Мельничук.



У Маяківській сільській раді із активістами розмовляли неохоче. Голова сільської ради Олена Твердохліб порадила бійцям звернутися безпосередньо до прокуратури і попросити добровільно віддати наділ. Вона зазначила, що землю надавав колишній сільський голова, а схема була корупційною, однак це потрібно довести.  Чиновниця каже, що проблему потрібно також обговорити із сільською громадою.

«До мене звертаються не тільки воїни АТО, а й прості жителі, які писали заяву на ділянку,і їм відмовляли понад 12 років. Це сім’ї, які живуть у будинках по 11 чоловік», ‒ констатує Олена Твердохліб.


У розгляді на сесії у п’ятницю сільський голова відмовила. За її словами, звернення треба подати за тиждень до сесії. Окрім того, каже, земельна комісія збиралася у понеділок і вже обговорила усі нагальні питання.

Після довгої суперечки Олена Твердохліб таки прийняла звернення і пообіцяла винести його на розгляд у лютому.

Також бійці поїхали до місцевого  депутата , а за сумісництвом і священика,  отця Сергія. На жаль, настоятеля місцевого храму не було вдома, тому активіст «Народного контролю» Олег Бондарук спілкувався з ним по телефону, а звернення передав дружині депутата. Отець Сергій повідомив, що повністю підтримує учасників АТО і сприятиме розгляду звернення на сесії у п’ятницю.

Активісти у свою чергу пообіцяли,що не залишать справу і таки боротимуться за надання земельних ділянок демобілізованим бійцям.




Коментарі
28 Січня 2016, 16:34
Сільська голова для початку або б запросила людей присісти в кабінеті, або б сама встала.
28 Січня 2016, 17:44
Сільська голова хамка
24 Лютого 2016, 15:15
В селї Змїїнець багато незабудованої землї яка заросла хащами. Де її власники ЗАКОН дозволяе таку землю вилучати Новому головї всї карти в руки
Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром