Війна росії з Україною – це битва за історію: пояснення українського історика

15 Березня 2022, 15:03
Битва за історію 424
Битва за історію

Кандидат історичних наук Олександр Алфьоров, науковий співробітник сектору генеалогічних та геральдичних досліджень відділу спеціальних галузей історичної науки та електронних інформаційних ресурсів Інституту історії України НАН України пояснює, що в українців намагається відібрати окупант.

Зараз точиться війна, ідеться на фейсбук-сторінці Національної академії наук України, зокрема, і за нашу історію.

Що в українців намагається відібрати окупант, пояснює кандидат історичних наук Олександр Алфьоров.

Росія, зазначає він, вважає себе спадкоємицею Русі. Саме тому в ХІХ столітті російські ідеологи, історики вигадали тезу, що, коли на Русь прийшли монголи, то місцеве населення пішло кудись на північ, до Новгорода, Володимира-на-Клязьмі, а його залишки змішалися з якимись розбійниками – і так виникли українці; що насправді Андрій Боголюбський, який зруйнував Київ у 1169 році, переніс державність із Києва до Володимира-на-Клязьмі. Це нонсенс і маячня, яку намагалися втулити нам у голову в ХІХ столітті. Для чого? Бо Київ завжди був сакральним центром середньовічної української держави Русь. А Україну намагалися від Русі відмежувати. Михайло Грушевський, назвавши свою працю «Історією України-Руси», кинув виклик усій російській імперській ідеології.
 
З початком ХХ століття, пояснює Алфьоров, уже в совєцькі часи, вигадали інший термін – «Дрєвняя Русь», яким намагалися замінити назву «Київська Русь». Начебто позбавивши Русь Києва. Начебто державність народилась у Новгороді, а потім перейшла до Києва. Але є одна проблема: за свідченнями археологів, Новгород виник у 930-940-х роках. Київ намагалися «замилити», «заялозити» як столичний центр Русі. Мовляв, була «Дрєвняя Русь», а тепер – новітня Русь, Росія. Цю ідеологему популяризували історики, які працювали в контексті російської імперської, потім – шовіністичної совєцької думки. Нині її взяли на озброєння російські політики, зокрема так званий «рускій мір». Що далі? Вони вирішили: тепер Москва стала столицею всієї Русі (між іншим: теза «Москва – третій Рим» вкрадена у болгар, які ще в XIV столітті так назвали Тирново).
 
Отже, підсумовує історик,  війна сьогодні точиться саме за історію. Тому ми маємо не тільки витримати і перемогти, а й відновити історичну справедливість. Русь – це Україна, Русь – це назва нашої середньовічної держави. І цього нам не можуть пробачити.
 
 
Читайте також: 

Невдячне кацапйо

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром