Патрульні не зможуть стерегти безхатьків, через яких загорілась квартира у Луцьку

16 Грудня 2017, 11:15
Квартиру рятували два екіпажі пожарників 2545
Квартиру рятували два екіпажі пожарників

Патрульні не зможуть втрутитись у особисте життя безхатьків, які спричинили пожежу у луцькій квартирі.

Про це повідомила прес-секретар Патрульної поліції Луцька Ольга Бузулук  у Facebook.

Речниця патрульної поліції погоджується з тим, що ситуація жахлива. Зазначає, що могло повторитись те, що напередодні сталось на вулиці Шота Руставелі – тоді на місці пожежі загинула людина, а це найгірше, що могло статись. 

На щастя, у ситуації на Привокзальній загиблих не було, лише потерпілі. Цією темою, що робити, аби схожі випадки не повторялись, зацікавились журналісти. Поліцейські розповідають, що діють у рамках чинного законодавства. 

«Звісно, якщо є виклик про порушення режиму тиші, наприклад, то приїжджаємо, оформляємо необхідні матеріали (максимальний штраф 255 гривень), або ж обмежуємося профілактичною бесідою.

Але, перепрошую, вдертися у чуже помешкання ми не можемо – на це мають бути виключні підстави. Витягнути силою людину з її квартири ми не можемо. І навіть якщо людина не відчиняє нам двері, ми теж нічого не можемо зробити. Бо діємо виключно по закону. Учора наш інспектор спілкувався з сусідами жінки, в помешканні якої відбулось загорання, а сьогодні одна з них вже пише на весь фейсбук з вимогою втрутитись і їх порятувати.

Надіємось, цей крик душі прочитають і інші компетентні органи. Натомість жінці та її чоловіку радимо бути коректними при спілкуванні з правоохоронцями та не звинувачувати їх у всіх проблемах і бідах. Наприклад, того дня поліцію викликали двічі, повідомляючи, що невідомі особи прийшли в квартиру 1 і вживають спиртне. По прибуттю нікого не виявили. Чи треба було лишитись біля дверей і стерегти? Цього хочуть мешканці?», – розповідає Ольга Бузилук.

Логічне питання - що ж робити - нікуди не зникає. Якщо патрульні виявили безхатьків, то їх просто нікуди діти. У Луцьку муніципальних установ для утримання таких осіб немає. У лікарню їх не приймуть, якщо немає підстав госпіталізувати.

«У зв’язку з цим є пропозиція, аби всі безхатьки зібрались і провели мітинг біля міської ради, наприклад, з вимогою надати їм притулок. А що? Для тварин же притулок є. Он одна провідана чиновниками собака скільки шуму наробила. А програм підтримки осіб без місця проживання нема. Тож і тиняються вони де-інде, по різних притонах та під’їздах, заважаючи іншим мешканцям і наражаючи їх на небезпеку. Ми щиро перепрошуємо, але стерегти їх – не зовсім компетенція патрульної поліції», – ділиться думками прес-секретар патрульної поліції Луцька.

Патрульні уже запустили проект «Сусідська варта», до якого зголосилась дуже маленька кількість ОСББ. Ці люди об’єднуватимуться та слідкуватимуть за своєю територією, вимагатимуть, аби вона було освітлена, відремонтована, аби були камери спостереження і всі інші елементи безпеки.

Особливу роль тут відіграють дільничні інспектори, які мають «тримати на олівці» підозрілих осіб певної території, але вони також дуже сильно обмежені законом і не не завжди все можуть довести, зважаючи на те, що коли доходить до діла, скаржники, зазвичай, відмовляються писати пояснення й заяви, бо «навіщо це мені».

«Тому те, що люди обурюються у фейсбуці – похвально, але не зовсім справедливо. Нам мета, звісно, зрозуміла, і це видно по обурливих коментарях на адресу поліції. Бо так легше і простіше. І людей нам теж шкода. І майна шкода. Але є закон про національну поліцію. І наші інспектори діють лише в його рамках», – зазначила Ольга Бузулук.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром